KEY geri ödemeleri ile ilgili bilinmeyenler

Haber Giriş : 05 Nisan 2006 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi için bir yıl önce hazırlayıp Başbakanlık'a gönderdiği kanun taslağı, ilgili kurumlarla yapılan çalışmalar sonucunda, Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldı.

Taslağın yasalaşması halinde, Emlak GMYO, 5-6 milyon olduğu tahmin edilen hak sahiplerini, kişi başına nema ve anapara tutarlarını Resmi Gazete'de ilan edecek. Bu aşamadan sonra kişiler, şirkete başvurarak ödemeleri talep edecek.

KEY hesaplarının ödemelerine ilişkin genel bilgiler şöyle:

Kişi başı ortalama 400-650 YTL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü açıklamaları sonrası yeniden gündeme gelen taslağın bu yıl içinde kanunlaşması halinde, ödemelerin en erken 2007 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor. Hak sahipleri yasa çıktıktan sonra 1 yıl içinde başvurularını yapacak

Belirlenecek hak sahipleri, anapara ve nemalarını, nakit olarak alabilecek veya Emlak GMYO hisseleri alarak ortaklığını sürdürebilecek.1987-1995 yılları arasında çalışan herkes KEY yardımı alacak.

9 yıl boyunca maaşından KEY kesilen bir kişinin hesapta 240 YTL parası bulunuyor. Bu para mevcut faizlerle birlikte nemalandırıldığında, kişi başına alınacak KEY miktarının 400-650 YTL arasında olması öngörülüyor.

Kuruluşlara kaynak sağlanarak hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmalarının 6 ayda tamamlanması öngörülüyor. Gerekirse bu süre 3 ay uzatılacak

İlgili kuruluşlar, hak sahiplerini Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na bildirdikten sonra, iki ay içinde kişiler bazında anapara ve nema çalışması yapılacak. Kişi bazında yapılacak değerlendirmelerden sonra, Emlak GMYO, 5-6 milyon olduğu tahmin edilen hak sahiplerini, kişi başına nema ve anapara tutarlarını Resmi Gazete'de ilan edecek. Bu aşamadan sonra kişiler, şirkete başvurarak ödemeleri talep edecek.

Emekililer de yararlanacak

Hak sahiplerinin Resmi Gazete'de ilanına kadar vatandaşların herhangi bir şey yapmalarına gerek yok.

İlan edilen hak sahipleri içinde bulunmayan vatandaşlar, başvurarak, durumlarının incelenmesini isteyebilecek.

Emekliler veya hak sahiplerinin varisleri de aynı ödemelerden yararlanacak.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber