Bakan Çelik: Sosyal Bilimler Liseleri alternatif bir okul değildir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2006 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 3 yıl önce eğitim-öğretime açılan Sosyal Bilimler Liseleri'nin İmam-Hatip Liseleri de dahil hiçbir liseye alternatif bir okul olmadığını bildirdi.

Bakan Çelik, son günlerde bazı gazete köşe yazılarında eleştiri hedefi haline gelen "Sosyal Bilimler Liseleri" ilgili iddialara cevap verdi. Çelik, Sosyal Bilimler Lisesi'nin İmam-Hatip Liseleri'ne alternatif olarak açıldığı iddialarını sert bir dille yalanladı ve bu yöndeki yazıları, "gerçeğe aykırı ve dayanaktan yoksun ifade ve iddialar" olarak nitelendirdi. Çelik, söz konusu liselerin 3 yıl önce 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda hükümlere bağlanan, milli eğitimin temel ilkeleri ve amaçları çerçevesinde eğitim-öğretim yaptığını belirterek, "Bu liselerimiz ilk defa 2003 yılında İstanbul'da açılmış, 2004-2005 öğretim yılında Ankara, Aydın, Erzurum illerinde, 2005-2006 öğretim yılında da Eskişehir ve Samsun İllerinde açılarak sayıları 6'ya ulaşmıştır. Okullara her yıl alınacak öğrenci sayısı 96'yı, bir sınıftaki öğrenci sayısı 24'ü geçmemektedir. Sosyal Bilimler Liseleri'ne, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile merkezi sınavla öğrenci alınmaktadır" dedi.
Çelik, yasal dayanaklar çerçevesinde ve Talim Terbiye Kurulu'nca programı hazırlanan bu okulların iddia edildiği şekliyle hiçbir gizli dayanağının olmadığının altını çizdi. Çelik'in bu liselerle ilgili iddialara verdiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Öğrenciler bir zümre veya sınıfın kontrolünde değildir. Bu iddiada önyargılı, asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır. En önemlisi bütün bu iddialar, okullarda öğrenim gören öğrencileri ve velilerini rahatsız etmektedir. Basın yoluyla da olsa öğrencilerin bir takım mesnetsiz iddialar ile gündeme getirilmesi ve teşhiri ruhsal dünyalarında tamiri imkansız çöküntüye yol açabilecektir. Öğrenciler ve veliler itham altında bırakılmaktadır. Bu liselerin kütüphaneleri, iddia edildiği gibi din ağırlıklı ve politik görüş yansıtan kitaplarla dolu bulunmamaktadır. Ankara Prof. Dr. Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi'nin kütüphanesinde mevcut olan kitaplar Bakanlığımız mevzuatına uygun ve okullarda bulundurulması yasak olmayan yayınlardır. Köşe yazılarında dile getirilen iddia şekliyle bu liselerin harp okullarına öğrenci yetiştirmek gibi bir amacı bulunmamaktadır. Kaldı ki harp okullarının öğrenci alımına ilişkin kurallar Bakanlığımızca belirlenmemektedir. İleride, söz konusu liselerin statüsünün din adamı yetiştiren meslek okulları sınırına çekileceği yolundaki iddia da dayanaksız ve izahı mümkün olamayan çarpık bir hayal ürünüdür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber