Özel okula dönüşmeyen dershanelere ceza yok

MEB, dönüşümün ardından faaliyetlerini sürdüren dershane, etüt merkezi gibi kurumlara 500 bin liradan başlayan ceza kesileceği iddialarını reddetti. MEB’in gerekçesine dayanak oluşturan düzenleme nisanda çıktı. Yedi aydır zaten ceza uygulanmıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Kasım 2013 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel okula dönüşmeyen dershanelere ceza yok

DORUK ÇAKAR

Özel okula dönüşmeyen dershaneye ceza kesilmeyecek. Milli Eğitim Bakanlığı, dönüşümünü yapamayan dershanelere 500 bin TL'den başlayan miktarlarda ceza kesileceği yönündeki iddiaları yalanladı. Bakanlığın yalanlamasına gerekçe olan adım ise nisan ayında çıkarılan düzenlemeyle atılmıştı. Tartışmayı alevlendiren iddia, MEB'in hazırladığı tasarı ile dershaneler dahil, etüt merkezleri gibi tüm eğitim kurumlarının kapısına kilit vurulacağı, yasal değişikliğin ardından eğitime devam eden dershanelere 500 bin liradan başlayan tutarda para cezası uygulanacağıydı.

HABERDEKİ BİLGİ YANLIŞ

MEB, bu iddiaları geçtiğimiz günlerde yalanladı. Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bu kapsamda, 'haberde' ileri sürüldüğü gibi dershanelere para cezası uygulamak, sıkıyönetim uygulamaları getirmek, yazı-reklam-broşür yayınlayan dershanelere maddi yaptırım getirmek gibi alenen yalan ve ilgili kamuoyunu kışkırtıcı ifadeler taslak metinde kesinlikle bulunmamaktadır" denildi. MEB'in açıklamasına dayanak oluşturan düzenleme ise 7 ay önce çıkarıldı. TCK'da yer alan "Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir. Bu yerlerin kapatılmasına da karar verilir" hükmü, geçtiğimiz Nisan ayında yürürlükten kaldırılmıştı.

PAZARTESİ BAKANLAR KURULU'NDA

Öte yandan, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi konusundaki tartışmalar hafta başında Bakanlar Kurulu gündemine de taşınacak. Bu kapsamda MEB'in özel okula dönüşmek isteyen dershanelere ilişkin hazırladığı bir dizi teşviki içeren paketini Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber