?Polis kanunları okumadığı için kendini yetkisiz zannediyor'

Haber Giriş : 07 Nisan 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savcılar, kanunları gerektiği kadar okumayan polisin yetkilerini bilmediği için kendisini ?yetkisiz' zannettiğini iddia etti.

?Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları ve Polis Gözetimi Semineri' için İstanbul'da bir araya gelen polis ve savcılar arasında yetki tartışması yaşandı. Polisler ?Yeni kanunla kolluğun savcı izni olmadan işlem yapamamasından' yakınırken, savcılar, polis ve jandarmanın gerekli yetkilere sahip olduğunu, kanunları okumadığı için yetkilerini bilmediğini ileri sürdü. Adalet Bakanlığı Eğitim Merkezi'nde düzenlenen seminerde, 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) kolluk kuvvetine getirdiği düzenlemeler tartışıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşaviri Osman Karakuş, yeni kanunla kolluğun savcı izni olmadan işlem yapamamasından yakındı. İki bakanlığa bağlı kolluğun çalışma şartlarının zor olduğunu vurgulayan Karakuş, savcılardan polisin psikolojisini anlamalarını, hoşgörü ve anlayış göstermelerini istedi. Karakuş'un sözlerine savcılar tepki gösterdi.

Ankara suçüstü savcısı Ahmet Adil Kubat, kolluk kuvetlerinin yetkilerinin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ve Jandarma Teşkilat Kanunu ile özel olarak artırıldığını savundu. Polisin kanunları okumadığını iddia eden Kubat, İçişleri Bakanlığı'ndan polise ilgili kanunların yer aldığı kitapçık göndermesini istedi. Eyüp Cumhuriyet Başsavcısı Vuslat Dirim de CMK'da gerekli hallerde polise kendiliğinden hareket etme yetkisinin verildiğini belirtti. Polisi yetki konusuna tek taraflı bakmakla suçlayan Kocaeli Cumhuriyet Savcısı Mesut Öztürk, suçüstü hallerinde halin icabına göre polisin müdahale etmek zorunda olduğunu, burada savcı iznine gerek duyulmadığını vurguladı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise 2005 Haziran'ından beri polisin ?sindiğini' ileri sürerek, arama yetkilerinin de kısıtlandığını belirtti. Hakim kararı alınana kadar 24 saat geçebileceğini ifade eden Cerrah, bu sırada işlenen bir terör suçunun sorumlusunun ?polis mi hakim mi' olacağını sordu. Cerrah, gözaltı süresinin az olmasının terör suçlarıyla mücadele etmelerini zorlaştırdığını da savunarak, şu öneriyi getirdi: ?Bu konuda eskisi gibi delillere bakabilmeliyiz. Mesela gözaltı süresi 4 günden daha fazla olsun. Londra'da gözaltı süresi 28 gün.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber