7 Üniversite Uyarıyor

Haber Giriş : 07 Nisan 2006 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tehlikenin farkında olanlar uyarıyor.
Anadolu Üniversitesi.
Balıkesir Üniversitesi.
Osmangazi Üniversitesi.
Karaelmas Üniversitesi.
Kocaeli Üniversitesi.
Sakarya Üniversitesi.
Uludağ Üniversitesi.

7 üniversitenin senatoları 3 Nisan günü ayrı ayrı olağanüstü toplanarak, "ülke istikrarını hedef alan gelişmelere ilişkin" ortak bir bildiriyi kabul ettiler, kamuoyuna duyurdular.
Oybirliğiyle.

Daha önce İstanbul Üniversitesi de tehlikeye dikkat çekmişti.

7 üniversitenin ortak bildirisindeki şu sözler, sadece bir "tespit" değil bir "tavır" olması açısından da tarihsel bir önem taşıyor:

"Yurttaşlarımızın birinci dereceden sorumluluğu, ülkenin bölünmez bütünlüğünün korunması, kollanması ve yüceltilmesidir. Yurttaşlarımızın, bu görev ve sorumluluğunun gereği olarak temel hak ve özgürlüklerin kullanımında hukuka uyarlı olacağına, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, demokratik, laik, Atatürk devrim ve ilkelerine bağlı sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş ilke ve amaçlarına uygun önlemler alacağına olan inancımızı paylaşır, üniversiteler olarak, ülkemizin bölünmez bütünlüğünden hiçbir koşulda taviz vermeyeceğimizi ve hiçbir haklı nedene dayandırılamayacak terör ortamı ile mücadelede üzerimize düşen görevi sonuna kadar yerine getireceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."

***

Bir ülkede üniversiteler, " terörle mücadele" ye hazır olduklarını ortak bildiriyle açıklamak durumunda kalmışlarsa, o ülkede terör artık çok ciddi boyutlara ulaşmış ve hedefine çok yaklaşmış demektir.

Bu tespit ve tavır, Üniversitelerarası Kurul'un önceki gün aldığı karar ve yaptığı açıklamada da açık olarak görülüyor.

Tespit: "Son zamanlarda ülkenin belirli bölgelerinde odaklanan ve büyük kentleri de hedef alan ayrılıkçı terör hareketi, Atatürk 'ün Anadolu halkına aşıladığı birlik ve dayanışma ruhunu yok etmeyi hedeflemektedir."

Tavır: "Türk üniversiteleri olarak bize düşen görev, sahip olduğumuz genç, aydınlık ve dinamik insan gücümüz ile ' Yurtta barış, dünyada barış ' ilkesi doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni daima korumak ve ileriye taşımaktır. Bu kutsal görevimize sonsuza dek sahip çıkıyor, bu yoldaki kararlılığımızı kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz."

Teker teker üniversite senatolarının ve Üniversitelerarası Kurul'un karar ve bildirileri, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehlikenin büyüklüğünü gösterdiği kadar, o tehlikeden kurtulma yolunda da umut veriyor, güven veriyor.

Üniversitelerin "tespit" i önemlidir; çünkü " ayrılıkçı terörü" insan hakları kılıfına sokmaya çalışanların oyununu açığa çıkarmıştır.

Üniversitelerin "tavrı" önemlidir; çünkü tehlikenin farkında olmayanların üzerindeki ölü toprağını kaldırmak için atılmış büyük bir adımdır.

hikmet bila/cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber