Danıştay'ın, ihtiyaç fazlası personelin diğer kurumlara atanmasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine, eski bankacılar noterlerin kapısına yığıldı.

Haber Giriş : 07 Ocak 2004 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay'ın, ihtiyaç fazlası personelin diğer kurumlara atanmasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine, eski bankacılar noterlerin kapısına yığıldı.

Danıştay 5. Dairesi'nin ihtiyaç fazlası personel kapsamında diğer kamu kurumlarına atanan personelle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı "eski bankacıları" umutlandırdı. Bu durumda bulunan ve sayıları 16 bini bulan personel, Ziraat ve Halk Bankası'na geri dönebilmek için Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu ve Devlet Personel Daire Başkanlığı'na adeta ihtarname yağdırıyor. Hukukçuların, söz konusu Danıştay kararının, halen dava süreci devam eden kişileri kapsadığını belirtmesine karşın bankacılığa geri dönmek isteyenlerin Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın'a hücüm ettiği belirtiliyor.

Eski bankacılarla birlikte hareket eden Kamu Memurları Derneği yetkilileri, 16 bin kişinin adeta panik halinde başvuracak yer aradığını belirtirken, konuyu Meclis gündemine taşımak için de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e görüşmek üzere rendevu istediklerini kaydediyorlar. Kamuder yetkilileri, söz konusu kararın dava açmadığı halde geri dönmek isteyen tüm bankacıları kapsaması için bir yasa maddesi çıkması gerektiğini vurgulayarak Şahin'i bu konuda ikna etmeye çalışacaklarını ifade ediyorlar. Bu arada eski bankacılar cumartesi günü Ankara'daki Kamuder merkezinde geniş çaplı bir toplantı düzenlemek üzere de harekete geçmiş durumda.

AÇIK UMUT OLDU
Eski bankacıları geri dönmede en çok umutlandıran nokta ise gerek Ziraat, gerekse Halk Bankası'ndaki personel açığı. Özellikle Halk Bankası'nda 4 bine yakın personel açığı bulunması Sayın'ın geri dönüş için izin verme ihtimalini güçlendiriyor. Danıştay, bundan önceki hükümet döneminde çıkarılan bir yasa ile ihtiyaç fazlası personelin başka kurumlara atanmasında Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu'nun yetkisinin yasalara aykırı olarak alt kadrolara verildiğini belirterek yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

İşte Sayın'ın önüne gelen ihtarname örneği
Kamu Bankalarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 4603,4684 ve 4743 Sayılı Yasa'lar gereği, (Halk/Ziraat) Bankası ...... şubesinde ....... unvanı ile görev yaparken, Genel Müdürlüğünüzün ../../.. tarihli Oluru ile atamam başka kurumlara yapılmak üzere Devlet Personel Dairesi Başkanlığına bildirildim.

T.C. Devlet Personel Daire Başkanlığı'nın ../../.. tarihli Olur'u ile atamam ............ kuruluşundaki ........ (unvana/kadroya) ../../.. tarihinde yapılmıştır.

Bir sureti ekte sunulan T.C. Danıştay 5.Daire Başkanlığının E. 2003/2471 sayılı kararında atamaların Yönetim Kurulu kararı yerine yetkisiz organ Murahhas Üye kararı alındığından hukuka uyarlılığı bulunmadığı şeklindedir. Şahsımın ataması da Yönetim Kurulu yerine yetkisiz organ tarafından yapıldığından Sosyal Bir Hukuk Devleti ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle, 7 iş günü içersinde halen hukuka aykırı bir şekilde çalışmakta olduğum ............. kurumdaki atamamın iptal ettirilerek, Bankamdaki eski görevime iade edilmemi ve tarafıma sözleşme sunulmasını ihtaren bildiririm.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber