Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, diğer kamu kurumlarına nakledilen personelin eski görevlerine dönmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Haber Giriş : 07 Ocak 2004 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, diğer kamu kurumlarına nakledilen personelin eski görevlerine dönmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

İki bankanın da özelleştirme sürecinin 1,5 yıl daha uzatılması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Sayın, Halkbank'ın özelleştirme raporunu danışman firmadan aldıklarını kaydetti.

Ziraat Bankası'ndan diğer kamu kurumlarına nakledilen bazı personelin yaptığı başvurular üzerine Danıştay 5. Daire, bu bankadan nakledilen personelin İFP (istihdam fazlası personel) olarak belirlenmesinin kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Danıştay'ın bu kararı üzerine eski görevlerine dönmek için umutlanan personel, Ziraat Bankası ve Halkbank'a geri dönüş için dilekçe yağmuruna tutmuştu. Söz konusu karar ve personelin geri dönmek için yaptığı müracaatları Zaman'a değerlendiren Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, yargının kararının şekli nitelik taşıdığını, nakli yapılan çalışanların eski görevlerine geri dönmelerinin mümkün olmadığını savundu. Danıştay'ın ?yönetim kurulunun yetkisini daha alt birimlere devretmesine itiraz ettiğini? anlatan Sayın, ?Bu şekli eksiklik düzeltilecektir. Ancak kararda diğer kurumlara nakli yapılan personelin geri dönmesiyle ilgili bir hüküm yoktur. Dolayısıyla başka kurumlara atanan personelin geri dönmesi söz konusu değildir.? dedi. Her iki bankanın da yeniden yapılanma kapsamında birçok şubesini kapattığını aktaran Sayın, ?Tayinlerde geri dönüş yok. Birçok birimi kapattık, 20 bin kişiyi nerede çalıştıracağız?? diye sordu. Gönderilen dilekçelerde ayrıca, Ziraat ve Halkbank'ın özelleştirilmesi için çıkarılan 4603 sayılı kanunun yürürlükteki üç yılını doldurduğu ve kamu bankalarının bu sürede özelleştirilmesinin tamamlanmaması nedeniyle, personelin nakline ilişkin gerekçelerin ortadan kalktığı belirtilerek, kazanılmış haklarının iadesi ve eski görevlerine atanmaları istenmişti. İki bankanın özelleştirilmesi için tanınan sürenin dolduğunu, ancak yeni süre alınmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Sayın, ?Bakanlar Kurulu süreyi 1,5 yıl daha uzatacak. Bu konudaki hazırlıkları Hazine Müsteşarlığı sürdürüyor. Tamamlanmak üzere olduğunu biliyorum.? diye konuştu.

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın özelleştirilmesi hakkında bilgi veren Başkan Sayın, Halkbank'ın özelleştirilmesi konusunda danışman firmadan rapor aldıklarını, Ziraat Bankası ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Yeniden yapılandırmadan sonra her iki bankanın özel banka statüsünde hizmet verdiğini anlatan Sayın, ?Atamalara hükümet karışmıyor. Artık bankaların görev zararı yok. Bankaların üzerinde en ufak siyasi baskı yok.? dedi. ?Özelleştirmeden hisselerin satışını anlıyorlarsa Pamukbank ve Vakıfbank gerçeği ortada.? diyen Sayın, her iki bankanın satışa çıktığını, ancak alıcı çıkmadığını hatırlattı. Esnaf ve çiftçiye hizmet veren bankaların sivil toplum kuruluşları tarafından talep edilmesi halinde değerlendirmeye alacaklarını ifade eden Başkan Sayın, ?Bu bankalara geçmişte TOBB, TZOB, TESK gibi kuruluşlar talip olduklarını söylediler. Ancak resmi bir ilişki olmadı. Ziraat Bankası ve Halkbank özelleştirmeye çıktığında, bu kuruluşlar başvurur ve gerçek değerini verirlerse neden olmasın? Ancak bedava kimseye vermeyiz.? ifadesini kullandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber