'Kamuda sekreterlerin bile girdiği internete, denetmenler giremiyor'

Haber Giriş : 09 Nisan 2006 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denetmene İnter ne(t)!

Vergi denetmenleri, derneklerinin genel kurulunda, ?Bir dokun bin ah işit' misali sadece sorunlarını konuştular. Yeterli teknolojik altyapıya sahip olmadıklarını söyleyen Vergi Denetmenleri Derneği Başkanı Nuh Irmak, kamuda sekreterlerin bile girdiği internete, denetmenlerin girememesinden yakındı

Vergi Denetmenleri Derneği'nin Olağanüstü Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Nuh Irmak, Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına rağmen yıllardır devam eden sorunların giderilemediğini belirtti. Vergi denetim gücünün yüzde 80'ini oluşturan vergi denetmenlerinin 80 parçaya bölündüğünü kaydeden Irmak, idari personele vergi incelemesi yetkisi verilirken, asıl görevi vergi incelemesi olan denetmenlerin de teftişle görevlendirildiğini anlattı. Vergi inceleme elemanlarının sadece vergi incelemesi yapması gerektiğini ifade eden Irmak, ?İdari görev almak isteyenler de inceleme elemanlığını bir tarafa bırakmalıdır' dedi.

SEKRETER BİLE GİRİYOR

Vergi denetmenlerinin yeterli teknolojik altyapıya sahip olmadığından da yakınan Nuh Irmak, şunları söyledi: ?Kamuda her birimdeki sekreterler bile bilgisayarlarından bütün internet sitelerine girerken, vergi incelemesi yapan denetmenler, Odalar Birliği, TÜSİAD ve üniversiteler gibi kuruluşların sitelerine giremiyor. Bunu anlamak mümkün değil.' Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Irmak, Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılması sırasında oluşturulan Denetim ve Uyum Daire Başkanlığı'nda bir tek denetim elemanı bulunmadığını da söyledi.

YOKSUL VE ZENGİNİN AYNI VERGİYİ VERMESİ ADALETLİ DEĞİL

Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Nuh Irmak, yoksul insanları, zenginlerle aynı oranda vergilemenin adaletle bağdaşmadığını söyledi. Denetmenlerin çalıştırılması görevinin de kendisine bağlı olmayan bir Daireye verildiğini kaydeden Irmak, şöyle konuştu: ?Mükellef odaklı vergileme ve kayıt dışı ekonomi deniliyor. İstanbul'da bir mükellefi hesap uzmanı incelerse, merkezi inceleme oluyor. Vergi denetmeni incelerse taşra incelemesi sayılıyor. Aynı mükellef, aynı defterler ve belgeler. Nerede mükellef odaklı vergi denetimi? Sorunlar duruyor. Her sabrın bir sonunun olduğu bilinmeli. Yoksul insanları, zenginlerle aynı oranda vergilemek adaletle bağdaşmıyor. Aynı şekilde Gelir İdaresi'nin de herkesin yakındığı kayıt dışı ekonomiden yakınmaya hakkı yoktur.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber