Maliye'den ?bu işte bir hal var' baskını

Haber Giriş : 10 Nisan 2006 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

50 kuruşluk ürünün vatandaşın sofrasına 2.5 YTL'ye ulaşması, Maliye'nin de dikkatini çekti. Vergi denetmenleri, Ankara Sebze ve Meyve Hali'nde komisyoncuların hesaplarını didik didik edecek. Türkiye'nin diğer illerine de yayılması beklenen denetimlerde hal dışı satışlar da mercek altına alınacak...

YAŞ sebze ve meyvede komisyoncunun fahiş kárı ve sektörde yüzde 300'lere varan yüksek kayıtdışılık incelemeye alınıyor. star'ın birçok kez gündeme getirdiği konu Maliye'yi harekete geçirdi. Ankara Vergi Dairesi, Ankara Hali'nde yaş sebze ve meyve komisyonculuğu faaliyetinde bulunan kayıtlı 193 mükellefin 2005 takvim yılı hesapları inceleme kararı aldı. 22 vergi denetmeni tarafından gerçekleştirilecek operasyonda yaş sebze-meyve satışı, tarladan vatandaşın sofrasına kadar izlenecek.

KAYITDIŞINA GÖZALTI

BU çerçevede belge ve fişin satışlara neredeyse hiç konu olmadığı semt pazarları da denetim ağına dahil edilecek. Türkiye'nin diğer illerine de yayılması beklenen hal denetiminde, kayıtdışılık yaratan hal dışı satışlar mercek altına alınacak. Yaş sebze ve meyve komisyonculuğu yapanların 2005 takvim yılı hesaplarının inceleme sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından gerekli görülmesi halinde komisyoncular, ?düzenli denetim' kapsamına alınacak.

KAYIP 6 MİLYAR DOLAR

KOMİSYONCUNUN vergiye gönüllü uyumunun sağlanması amacıyla, sürekli iletişim halinde yoklama, belge düzeninin kontrolü, hasılat tespiti gibi çalışmalar yapılacak. Tarım Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yılda 43 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiliyor. Ancak bunların 33 milyon tonu hallere hiç uğramadan satışa konu oluyor. Kayıtdışı yaş sebze-meyve satışının devlete yıllık vergi kaybı yaklaşık 6 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

KOMiSYONCUNUN KÁRINA BAKILACAK

HALLERE yönelik vergi incelemesi şu yöntem üzerinden gerçekleştirilecek:

Satış tutarları ile komisyon bedeline esas teşkil eden gelir faturaları karşılaştırılacak.

Gider olarak kaydedilen kasa faturalarının sahte olup olmadığının tespiti yapılarak, haksız yere KDV indirimi yapılıp yapılmadığı belirlenecek.

Komisyoncuların satış miktarları ve malların gönderildiğine ilişkin sevk irsaliyeleri üzerinde yer alan ürün miktarları ile komisyoncular tarafından düzenlenen komisyon faturaları karşılaştırılarak hasılatların doğru olarak beyan edilip edilmediğinin tespiti yapılacak.

Komisyonculara gönderilen mallara ilişkin sevk irsaliyelerinin sahte olup olmadıkları kontrol edilerek malı gönderen mükelleflerin gerçek olup olmadığının tespiti amacıyla karşıt incelemeler yapılacak.

Toptancı haline giriş yapılmaksızın hal dışında satışa konu edilen mal olup olmadığı araştırılacak.

Giderlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı belirlenecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber