Merkez Bankası'na kim gelirse gelsin, Allah utandırmasın

Haber Giriş : 11 Nisan 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçen Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Uludağ, bu konuda herhangi bir bilgisi olmadığını belirterek, "Merkez Bankası Başkanlığı çok önemli ve zor bir görev, kim olursa olsun Allah utandırmasın" dedi.

ZİRAAT Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Uludağ, Merkez Bankası Başkanlığı için kendisiyle ilgili bir kararname olup olmadığını bilmediğini, herhangi bir ön görüşme de yapmadığını söyledi ve "Merkez Bankası Başkanlığı çok önemli ve zor bir görev, kim olursa olsun Allah utandırmasın" dedi. Bilim insanı olarak yıllarca bankacılık ve Merkez Bankaları konusunda önemli çalışmaları olduğunu belirten Prof. Uludağ, işin pratik tarafında da önemli görevler aldığını söyledi. Uludağ, "Yıllarca bu konularda uğraş vermiş biri olarak böyle bir göreve layık görülürsem tabii ki onur duyarım. Ancak şu anda da çok önemli grevlerim var ve bu görevlerde de çok iyi neticeler alıyoruz. Merkez Bankası Başkanlığı için bir sürü isim geçti ama açıkçası ben kendim için böyle bir gelişme beklemiyordum. Böyle bir görev istenmez. Ancak verilirse yapılır" diye konuştu.

AZERBAYCAN MERKEZ BANKASI: Merkez Bankaları konusundaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. İlhan Uludağ, bu kapsamda Azerbaycan Merkez Bankası'nın kurulması aşamasında özellikle kanununun hazırlanmasında görev aldığını belirtti. Uludağ, "Azerbaycan Merkezi Bankası için kurulan komisyonda başkandım. Bir bakıma bu konuda ihracat yaptık. ABD'de öğretim üyesiyken de T.C. Merkez Bankası'nın üzerindeki politik baskıyı ölçen ilk bilimsel çalışmaları yaptım" dedi.

HALK VE ZİRAAT İYİ PRATİK: Prof. Dr. İlhan Uludağ, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'ndaki görevleri için de, "Bunlar iyi pratik oldu benim için. Mutfağı görmüş oldum. Zaten batık bankalar nedeniyle de 5 yıl bilirkişilik yaptım" dedi. Merkez Bankası Başkanlığı konusunda atamayı siyasi otoritenin yapacağını, bu otoritenin de en layık olanı bulacağına inandığını söyledi. Uludağ bu konuda kendisinin herhangi bir beklentisi ya da kompleksi olmadığını anlattı.

MUDANYALI İKTİSATÇI: Prof. Dr. İlhan Uludağ, 1948'de Mudanya'da doğdu. Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü'nü 1969'da bitirdi. Anadolu Üniversitesi'nde doktora yaptı. Uludağ Üniversitesi'nde doçent, Marmara Üniversitesi'nde profesör oldu (1987-İktisat Politikası ve 1998- Bankacılık). Marmara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, London School of Economics ve Maryland University'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Yayınlanmış 14 kitabı ve çok sayıda makalesi ile tebliğleri bulunuyor. 1993'te "Avrupa Birliği Bankacılığı Karşısında Türk Bankacılık Sisteminin Rekabet Gücü" isimli eseri ile Türkiye Bankalar Birliği Ödülü, 1994'te Marmara Üniversitesi'nin "Üstün Hizmet Ödülü"nü aldı. Uludağ İngilizce biliyor.

Başkanlık çözülürse piyasalar rahatlar
ULUSLARARASI yatırım bankası Deutsche Bank, Merkez Bankası Başkanı konusunun çözümlenmesi ve IMF ile 3. Gözden Geçirme'nin tamamlanmasının piyasaları rahatlatacak gelişmeler olduğunu belirtti. Deutsche Bank tarafından yapılan analizde, Merkez Bankası Başkanı'nın atanması konusunun, piyasalar tarafından sonucu beklenen bir unsur olduğu kaydedildi. Analizde, Merkez Bankası başkanlığı için Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın güçlü bir aday olduğu vurgulandı. IMF'nin, programdan sapma konusundaki uyarılarıyla gündeme geldiğinin hatırlatıldığı analizde, 3. Gözden Geçirme'nin önündeki en büyük engel olarak da, Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmaması gösterildi. Analizde, Sosyal Güvenlik Reformu'nun, bu ay ya da gelecek ay yasalaşabileceği de kaydedildi. Analizde, bu iç gelişmeler dışında petrol fiyatları ve küresel likidite hareketlerinin de, Türkiye ekonomisini etkileyen önemli dış gelişmeler olduğu vurgulandı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber