Seçim malzemesi doğrudan temin edilebilecek

Seçim malzemelerinin alımını doğrudan temin yoluyla yapılmasını öngören yasa teklifi kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2013 19:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Seçim malzemesi doğrudan temin edilebilecek

TBMM Genel Kurulu'nda sözlü soruların yanıtlanmasının ardından gündeme geçildi. Görüşmeleri yarım kalan "Başbakanlık Türk işbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Haberleşme ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Televizyon ve Radyo Şurası Arasında Televizyon Yayıncılığı Alanında İşbirliğine Dair Protokol ile Teknik Hizmet Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" kabul edildi.

Daha sonra, geçen hafta görüşmeleri yarım kalan Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi ele alındı. Teklifin yürürlük maddesi üzerinde yapılan konuşmalar, Genel Kurul'da tartışma yarattı. Oyunun rengini belli etmek amacıyla söz alan AK Parti milletvekillerinin süresini doldurmadan konuşmalarını tamamlamalarına, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç tepki gösterdi.

Söz isteyen Genç, seçimlerde büyük hileler yapıldığını savunarak, kendilerine gelen duyumlara göre geçen bastırılan milyonlarca oy pusulalarının kayıp olduğunu söyledi. "AKP'liler bu oy pusulalarını alıyorlar, getiriyorlar vatandaşlara dağıtıyorlar, AKP mührü basıyorlar, sandık başına giden vatandaşlar bunu getirip zarfa atıyorlar, boş oy pusulalarını getiriyorlar" diyen Genç, dürüst ve namuslu seçim yapmanın; namuslu ve şerefli insanların işi olduğunu belirtti.

-Tartışma

Genç, "Hileli seçimin önünü keselim. Böyle bir kanun getirin. Yarın bu düzenlemeyle; milyonlarca basılı oy pusulasını getirip AKP teşkilatlarına dağıtacaksınız. O dağıtımda boş oy pusulalarını verecekler, AKP üzerine evet mührü basacaklar. Yiğitliğiniz varsa, gelin dürüst seçim yapalım. Bakın yüzde 10 barajdan dolayı şu anda sizin grubunuzda 58 fuzuli olan milletvekili var. Yüzde 10 barajı olmasa iktidarda olamazsınız. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletini bölüyorsunuz, yok ediyorsunuz. Tayyip Erdoğan, Barzani'ye 'Kürdistan Başkanı' diyor. Bu, Kuzey Irak'taki Kürt devletini onaylamak demektir. Ağzınızdan çıkan lafı bilin. Ama tabii ki cahil cühela insan ağzından çıkan lafı anlamaz, ne anlama geldiğini bilmez" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sataşma gerekçesiyle söz alarak, şunları söyledi:

"Konuşan şahıs seçim hilelerinden öyle bahsetti ki hayatı hileyle geçmiş gibi....Anlatıyor, 'şöyle yaptınız, sahte pusulaları böyle getirdiniz, buraya götürdünüz.' Allah aşkına hiç aklımıza, hayalimize gelmeyen şeyleri anlatıyor. Hani bir deyim vardır; sirkatini söylerken kendi meselesini söylermiş. Tamamını söylemiyorum, ne olduğunu o bilir. Şecaatini arz edermiş...AK Parti grubundan ve diğer milletvekillerinden baktığınız zaman, böyle hileli iş herhalde normal bir vatandaşın aklına gelmez. Hayatı boyunca yaptığı her türlü hileleri burada ifade etmeye çalıştı. Zaten belli...Kendisinin meşhur bir saman fabrikası vardı; nüfuz kullanarak Aksaray'da teşvik kanunu karşılığında bedava arsaları alıp, kim tarafından geldiği belli olmayan bir paranın banka kanalıyla geçmesi gerekirken, milletvekili seçildikten bir hafta sonra yüzde 5 hisseyle yönetim kurulu başkanvekili birisi, hilenin hurdanın nasıl yapıldığını en iyi o bilir. AK Parti'li milletvekillerine böyle bir lekeyi bulaştırmak kimsenin haddi değildir. Bu seçimleri YSK yapıyor. Burada konuşan kişi, YSK'ya hakaret etmiştir. "

Genç, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Hayatım hileyle geçseydi, Mustafa senin gibi bir şeytan her zaman hilelerimi bulurdu. Senin ne olduğunu bilen bir insanım. Hayatımda hep dürüstlükle mücadele ettim. Onun için 7 dönemdir geliyorum bu kürsüden konuşuyorum. Mustafa senin aklın ermez, dürüstlük nedir sen bilmezsin. Senin ne yaptığını iyi bilen biriyim. Saman fabrikasıyla bir ilgim yok. Böyle bir şey oldu. Mustafa Bey bu saman konusunu çok dile getiriyor, ben de dedim ki 'samanı çok seviyorsun, merak etme kışlık samanı ayıracağım' dedim. Benim fabrikayla bir ilgim yok. Bir arkadaşla, kısa bir dönem için şey ettim. Baktım olmuyor, sizin iktidarınız zamanında zararla sattım. Eğer benim onu milletvekilliği forsumu kullanarak aldığımı ispatlamazsan müfterisin. Erkeksen gel çıkalım, bunu ispat edelim. Eğer ben bir kuruş nüfuz kullanmışsam şerefsizim. Şerefli insansan gidip araştıralım, hakikaten ben orada beş kuruşluk menfaat temin etmiş miyim, etmemiş miyim. Benimle meşru yollarla mücadele etmekten acizsiniz" dedi.

-Seçim malzemeleri doğrudan teminle alınacak

Konuşmaların ardından teklif kabul edildi.

Kanunla; Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması, milletvekili genel ve ara seçimleri mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri genel ve ara seçimi dönemlerinde YSK'nın ihtiyacı için yapılacak filigranlı oy pusulası kağıdı ile filigranlı oy zarfı kağıdı alımı, oy pusulası basımı, oy zarfı yapımı hizmetleri ile bu seçimlere yönelik her türlü seçim malzemelerinin alımı ile yurtdışı seçim harcamaları, il seçim kurulu başkanlıkları taarfından alınacak oy pusulası basımı hizmet alımı, doğrudan temin yoluyla yapılacak.

Başkanvekili Güldal Mumcu, teklifin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Mumcu, aranın ardından Komisyonun yerine oturmaması üzerine birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber