En büyük reform: Sosyal güvenlikte tek çatı

Haber Giriş : 12 Nisan 2006 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütün vatandaşlara eşit, adaletli ve tek elden sağlık hizmeti sağlayacak olan, Sosyal Güvenlik Reformu çalışmalarının tamamlandığını, açıklama noktasına gelindiğini söyledi. Başbakan Erdoğan dün AK Parti grubuna hükümetin uzun zamandır üzerinde çalıştığı Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili bilgi verdi. Erdoğan, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na indirilecek olan Sosyal Güvenlik Reformu'nun hazırlanmasında bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurduklarını hatırlattı.

Tarihi bir adım
Yıllardır kanayan ve bütün vicdanları ilgilendiren Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın, belli bir zümreyi, ya da belli bir halkı değil, kundaktaki çocuktan, yaşlısına, çalışanından, emeklisine kadar 73 milyonun hepsine, bütün kesimlere hitap ettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, AK Parti hükümetinin başarılamayanı başardığını vurguladı. Sosyal Güvenlik paketinin cumhuriyet tarihinin en büyük reform paketi olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, bunun farkında olanlar kadar farkında olmayanların da varlığına işaret etti. Erdoğan, bugüne kadar hiçbir hükümetin bunu başaramadığını, muktedir olamadığını kaydederek, tarihi bir adımı AK Parti'nin attığını belirtti.

Ayrımcılık bitti
Erdoğan, geçmişteki iktidarların bazı vatandaşlara yeşil kart verdiklerini, bazılarına ise kırmızı kart gösterdiklerini belirterek, ?Vatandaşlarımızın, vatandaşlık haklarını onlardan esirgeyen bu köhne düzen, makul sürede son bulacak? dedi. Mevcut sosyal güvenlik reformunun eşit ve adil davranmayan bir yapı arz ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, mevcut halinin bürokrat ve memura göre düzenlendiğini belirtti. Sistemin radikal bir değişikliğe uğradığını söyleyen Başbakan Erdoğan, önceliğin artık, işçi ya da memur değil, bütün vatandaşların olduğunu, ayrımı kaldırdıklarını ifade etti. Bugüne kadar hiçbir iktidarın cesaret edemediği bu reform için ?elimizi taşın altına koyduk? diyen Başbakan kanayan bir yarayı kabul edemeyeceklerini söyledi. Erdoğan, popülizmden uzak durarak yasayı hazırladıklarını kaydetti.

Devrim yaptık
Hazırlanan Sosyal Güvenlik Reformunun 4 ana ayağına işaret eden Başbakan Erdoğan, ?Birincisi; bütün çalışanları kapsayan sağlık sigortası, ikincisi; genel sağlık sigortası, üçüncüsü; primsiz ödemeler tek elden toplanacak, dördüncüsü; bunları yerine getirecek olan tek bir sosyal güvenlik kurumunun kurulması? olarak anlattı. Erdoğan, kimsenin devrim niteliğindeki bu çalışmanın önemini azaltmamasını isteyerek, seçim meydanlarında taahhüt edilen, ama yerine getirilemeyen yasayı AK Parti'nin yaptığını ifade etti. Büyük bedel gerektiren yükün altına kimsenin girmediğini kaydeden Başbakan Erdoğan, artık, SSK- Bağ- Kur ve Emekli Sandığı ayrımcılığının ortadan kalkacağını müjdeledi. Tüm işlerin tek elden yürütüleceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, herkesin eşit haklara sahip olduğu tek bir emeklilik sistemine kavuşacağını belirtti. ?Bazılarına yeşil kart , bazılarına kırmızı kart verdiler? sözleri ile geçmiş iktidarı hedef alan Başbakan Erdoğan, sosyal güvenlikte yapılan tüm iyileşmeleri erken seçim olarak yorumlayanları da sert bir dille eleştirdi.

Emeklilik yaşı 68 olmayacak
Özellikle emeklilik yaşına ilişkin spekülasyonlara cevap veren Erdoğan, ?Emeklilik yaşı 68'e çıkacak ön yargısını gazete haberlerinde görüyorum. Fısıltı ile üretilen yanlış spekülasyonlar doğru değil. Emeklilik yaşı 68'e yükseltilmeyecek. Emeklilik yaşı 2036'dan sonra öngörülüyor. Bu da 68 olarak değil, 65 olarak düşünülüyor. Bu dünya standartlarında, Batı'da da şuanki uygulamadır. Bazılarına erken emeklilik getirdiler, genç yaşta, aslanlar gibi vatandaşlar emekli edildi. Bu neyi getirdi. 50 yaşındaki vatandaşım bu kez gitti, kayıt dışı çalışmaya başladı. İşveren de tabii ki buna bayılıyor. Alan memnun veren memnun. Beraberce bu işi götürüyorlar. Haksız rekabet bundan var. Öyleyse bunu adil konuma getirmeliyiz? diye konuştu.

Çocuklara ücretsiz
Sağlık Güvenlik Reformu ile bütün çocukların 18 yaşına kadar sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılanacağını müjdeleyen Başbakan Erdoğan, prim ödemesine bakılmaksızın, gençlerin çeşitli meselelerle karşılaşmadan, hastanelerde anında gerekli ilgiyi göreceklerini belirtti. Sosyal Güvenlik Reformu ile vatandaşların istedikleri hastaneleri seçme özgürlüğüne kavuşacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, sistemin vatandaşı yoksulluğa karşı etkin koruyan bir sistem olduğuna da dikkat çekti. Sosyal Güvenlik Reformu kapsamındaki iki yasa tasarısının bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Tasarının 13 Nisan'a kadar TBMM Genel Kurulu'ndan oylanarak yasalaşması hedefleniyor.
------
Tüp bebek masrafları devletten
* Kademeli emeklilik yaşı 68'den 65'e çekilecek.
* Prim gün sayısı kademeli olarak 7 binden 9 bine yükseltilecek.
* 2007'de işe girecekler 7 bin yerine 7100 gün prim ödeyecek. 2008 yılından itibaren her yıla 100 gün daha eklenecek.
* Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde 2 defa tüp bebek tedavi masrafları kurum tarafından karşılanacak.
* Genel sağlık sigortasında ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayaktan tedaviden sağlanan ilaçlar, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri içinse yüzde 10 ila 20 oranında katılım payı alınacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber