İlköğretim kayıtları internetten...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2006 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim okullarına 1 Haziran 2006'da başlayacak kayıtlar, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana'da internet üzerinden alınacak.

Projeyle, ilköğretim okuluna kayıt yaptıracak çocukların isimleri, ikametlerinin okula yakınlığına göre belirlenerek, internetten ilan edilecek. Böylece, velilere kayıtlarda kolaylık sağlanacağı ve zorla bağış almanın da önüne geçileceği bildirildi.

Projenin teknik altyapısını yürüten Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

e-devlet uygulamalarının gün geçtikçe yaygınlaştığına işaret eden Aktürk, bu konuda MEB ile İçişleri Bakanlığı'nın Mernis sisteminde önemli bir veri bankası oluştuğunu anlattı. Bu verileri aktif şekilde kullanmak istediklerini dile getiren Aktürk, ''internetten kayıt'' projesine veri bankasının önemli bir altyapı sağladığını kaydetti.

Projeyi hazırlama nedenlerine değinen Aktürk, kayıt dönemlerinde bazı velilerin çocuklarını ikametlerinin bulunduğu yerdeki okulun yerine başka bir okula kaydettirmek istediklerini, bunun da sıkıntılara yol açtığını anlattı. Mevcut sistemde ikamet adresine en yakın okula kayıt yaptırmanın zorunlu olduğunu ancak buna uyulmadığını söyleyen Aktürk, ''Bir okulun kapasitesi belli. 'Bu okula şu kadar öğrenci kayıt yaptırır' diyorsunuz, sonra bir bakıyorsunuz harita üzerinden belirlediğiniz rakamla kayıtlardan sonraki rakamlar tam çakışmıyor. Veliler, oturdukları yerdeki değil, başka bir okula kayıt yaptırmak istiyor'' diye konuştu.

Bunun önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade eden Aktürk, internetten kayıtlarda ''ikamete en yakın okul'' durumunun göz önünde bulundurulacağını kaydetti.

Aktürk, projenin İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana'da, Haziran 2006'da başlayacak kayıtlarda pilot olarak uygulanacağını bildirerek, projede, e-devlet uygulamasında elde edilen verilerin yanı sıra, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kayıtlarını da esas alacaklarını söyledi. ''Yaptığımız araştırmada en güncel kaydın, YSK'nın tuttuğu kayıtlar olduğunu gördük'' diyen Aktürk, YSK'dan bu kayıtları resmi olarak istediklerini ve bu bilgilerle okulların bilgilerini eşleştirdiklerini kaydetti.

'İSTANBUL'DA DAHA KOLAY'

Projenin İstanbul'da uygulanmasının diğer pilot illere göre daha kolay olacağını söyleyen Aktürk, İstanbul'da MOBESE sisteminin uygulandığına işaret etti. Aktürk, ''MOBESE, 'İçişleri Bakanlığı'nın suçluları takip etmede kullandığı bir sistem' diye lanse ediliyor ama tamamen bu şekilde değil. Bu sistemde insanların TC kimlik numaralarıyla ikamet adresleri eşleşmiş durumda. Sağlıklı mı eşleştirilmiş, bunun oranının yüzde 70 olduğu ifade ediliyor. Onun için İstanbul'da sağlıklı veriler var. Biz de bu bilgileri okula ilk kayıtlarda kullanalım diye düşündük'' dedi.

'ÖN KAYIT YAPTIRILACAK'

İnternetten kayıt uygulaması için özel bir bilgisayar programı oluşturduklarını söyleyen Aktürk, buna göre bir hanede ikamet eden çocukların TC kimlik numaralarıyla ikametlerine en yakın okulun eşleştirileceğini ve o okula kayıt yaptıracak çocukların listesinin internetten ilan edileceğini anlattı. Velilerin de bunu internetten takip edebileceklerini kaydeden Aktürk, şöyle konuştu:

''Veli çocuğunun ismini internette gördükten sonra yapacağı tek şey, o okula gidip ön kayıt yaptırmak. Okullar açılmadan önce de istenen evrakı götürüp teslim edecek. Okul müdürü, yöneticileri hiçbir şekilde 'senin kaydını almıyorum' diyemeyecek. Kayıt yapmak için para istenen dönem bitecek. Okul müdürü, çocuğun ismi listede yer aldığı için kaydını yapmak zorunda kalacak.''

YERLEŞİM YERİNDE OLMAYAN OKULLAR

Aktürk, etrafında yerleşim yeri bulunmayan, şehir merkezlerinde iş ve alışveriş merkezi yakınlarındaki okullar ile birbirine çok yakın okullara kayıtların hangi yöntemle yapılacağı sorusuna, bu konuda genel kurallar belirleneceğini, bunun yanı sıra il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin kurallar koyacaklarını kaydetti.

Kendi birimlerinin sadece teknik altyapıyı sağlamaya çalıştığını ifade eden Aktürk, ''Örneğin Ankara'da Sarar İlköğretim Okulu'nu ele alalım. Etrafında neredeyse konut yok. Hep işyeri, mağazalar bulunuyor. Bu okula Sincan'dan, Kayaş'tan öğrenci geliyor. Buraya nasıl öğrenci alınacağının kuralını kaymakamlık koyacak'' diye konuştu.

Bir okulun kayıtlar döneminde kontenjanının dolmaması veya yetmemesi durumunda nasıl bir yöntem izleneceği sorusuna ise Aktürk, ''Bunun da kuralları olacak. O okula ön kayıt yaptıran insanlar asıl kayıtlarını yaptırmamışsa boş kalan kontenjan kadar öğrenci kayıt yaptırabilir. Bu da okul müdürünün inisiyatifine bırakılmayacak'' dedi.

Aktürk, ''internetten kayıt uygulamasında ne gibi sorunlar öngördükleri'' sorusu üzerine Aktürk, ''projeyle mevcut sorunların yüzde 90'ının çözüleceğini tahmin ettiğini, yeni sistemle ilgili de herhangi bir problem çıkacağını sanmadığını'' söyledi.

Aktürk, şöyle devam etti:

''Ancak şundan dolayı sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Kayıtları Yüksek Seçim Kurulu'ndan aldığımız için, bazı kişiler seçimler sırasında memleketinde oy kullanmak için ikamet yerini memleketi gösteriyor. Bu Ankara'da daha çok oluyor ama toplamda çok fazla olacağını sanmıyorum. Örneğin kendisi Kayaş'ta oturur ama Kalecik'te gösterir. O nedenle insanların ikamet yerleriyle ilgili doğru bilgi vermesi gerekiyor.''

DENEME ÇALIŞMALARI

Aktürk, internetten kayıt uygulamasıyla ilgili deneme çalışmaları da yapacaklarını ifade etti. Ankara'daki deneme çalışmalarını bu ay sonuna kadar bitireceklerini belirten Aktürk, bu çalışmayı gelecek ay da diğer pilot illerde yürüteceklerini söyledi. Aktürk, ''Sistem mayısın ortalarına doğru hazır olacak. Haziranın başında da kayıtları alır hale geleceğiz'' dedi.

İnternetten kayıt projesinin şu anda sadece ilköğretim okullarında uygulanacağını bildiren Aktürk, bu sistemi daha sonra tüm illere yaygınlaştıracaklarını, küçük illerde uygulamanın daha kolay olacağını kaydetti.

Aktürk, bu sistemin liseler için de uygulanıp uygulanmayacağının henüz belli olmadığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber