KESK: Erdoğan halkı yanıltıyor

Haber Giriş : 13 Nisan 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'ın sosyal güvenlik yasa tasarıyla ilgili açıklamalarına sosyal taraflardan yanıt geldi. KESK Başkanı Tombul, sağlık hakkının gasp edildiğini savunurken, Türk-İş kayıt dışının özendirileceğini öne sürdü

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün partisinin grup toplantısında sosyal güvenlik Yasa tasarıyla ilgili açıklamalarına sosyal taraflardan yanıt geldi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, tasarının yasalaşması halinde 70 milyon vatandaşın sağlık hakkının gasp edileceğini, Türk-İş, işveren ve sigortalıların yükümlülüklerinin ağırlaşacağını, bununda kayıt dışı istihdamı cazip kılacağını savundu. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve Türk Tabipleri Birliği ikinci Başkanı Metin Bakkalcı, Başbakan Erdoğan'a konuya ilişkin sorular yöneltti.

KESK Genel Merkezi'nde bir araya gelen KESK Başkanı Tombul, DİSK Başkanıvekili Mahmut Seren, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, tasarının getirecekleri ve yapılacak eylemler hakkında bilgi verdi. Tombul, Başbakan Erdoğan'ın partisinin TBMM grup toplantısında 'reform' diye tanıttığı tasarıyla ilgili şunları söyledi:

EMEKLİ AYLIĞI DÜŞECEK: "Başbakan Erdoğan, 'hiçbir hak kaybı olmayacağını, milyonlarca vatandaşın sosyal güvenlik ve sağlık hakkının güvenceye alınacağını' söyledi. Halka yanlış bilgi vererek, yanlış yönlendiriyor. Tasarı yasalaşırsa, 29. maddeye göre, 2007'den itibaren kamu çalışanlarının emekli aylığı düşecek. Bu yeni işe başlayacaklarla birlikte emekli aylıklarının yüzde 23-33 düşmesi anlamına geliyor.

PRİM ÖDEMEYENE HİZMET YOK: '70 milyon insanı sigorta kapsamına alacağız' deniliyor. Ancak tasarıda, 30 gün sağlık sigortası primi ödemeyenlerin sistemden yararlanamayacağı düzenlemesi var. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, 'Emekli aylıkları düşecek, prim borcu olan sağlık hizmetinden yararlanamayacak' dedi. Halen, Bağ-Kur'lu 9.5 milyon kişinin 6.5 milyonu prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak. Nasıl, 70 milyon kapsama alınıyor? Başbakan, 'Büyük bir devrim yapıyoruz. Kimilerine yeşil kart verildi, kimilerine kırmızı kart gösterildi' diyor. Tasarı yasalaşırsa gelecek yıldan itibaren prim ödeyemediği için 10-15 milyon kişiye sağlık hizmetleri için kırmızı kart gösterilecek. 70 milyon vatandaşımızın sağlık hakkı gasp edilecek.

KATKI PAYI ALINACAK: Ayakta tedavi ve laboratuvar hizmetlerinde de vatandaş para ödeyecek ve katkı payı alınacak. Tasarıda prim ödeme gün sayısı 9 bin öngörülüyordu. Tepkiler üzerine kademeli hale getirildi. Bu tasarıya karşı olan vatandaşları iradelerini ortaya koymaya çağırıyoruz."

Eylem takvimi
Tombul, yapacakları eylemleri şöyle sıraladı: "Tüm illerde alanlar ve AKP binaları önünde oturma eylemi yapılacak. Hafta başından itibaren tüm illerdeki temsilcilerimizi illerdeki iradeyi ortaya koyması için Ankara'ya çağırıp, bu iradeleri TBMM'ye sunacağız. Ayrıca, işyerlerinde tasarıya karşı etkinlikler düzenleyeceğiz."

'Eşitlik ilkesine aykırı'
Türk-İş Yönetim Kurulu da, Erdoğan'ın değerlendirmeleri üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, tasarının işverenlerin ve sigortalıların yükümlülüklerini ağırlaştırarak, kayıt dışı istihdamı cazip hale getireceği ifade edilerek şu görüşlere yer verildi: "Sayın Başbakan, herkesin eşit hak ve yükümlülüğe sahip olduğu tek emeklilik sistemi getirdiklerini söylemiştir. Oysa tasarının sigortalıların hak ve yükümlülüklerini düzenleyen maddelerinde Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı düşecek farklılıklar öngörülmüştür. Örneğin, sigortalı işçilerde, esnaf, sanatkâr ve çiftçilerde prime esas kazanç üst sınırı öngörülürken, kamu görevlisi sigortalıda üst sınır öngörülmeyerek bazı yüksek aylık alan kamu görevlilerinin, milletvekillerinin yüksek aylık almalarına olanak sağlanmıştır." Açıklamada, halen sosyal güvenlik sistemindeki kişilerin çocuklarının 18 yaşına kadar tedavi imkânından ücretsiz yararlandığı da belirtildi.

Erdoğan'a sorular
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ikinci Başkanı Metin Bakkalcı da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 'reform' diye tanıttığı tasarıyla ilgili şu soruları yanıtlamasını istedi:
Tasarıyla emeklilik maaşları düşecek mi?
Prim gün sayısı kademeli olarak 9 bin güne çıkacak mı?
Sağlık hizmeti alabilmek için 127 YTL geliri olandan 64 YTL prim alınacak mı?

TTB ikinci Başkanı Bakkalcı, dün gazetelerde yer alan haberlerde, '18 yaşına kadar anne babası tescil edilsin ya da edilmesin sağlık hizmetine ulaşacak' denildiğini belirterek, "Eğer anne-baba tescil edilmişse zaten 18 yaşına kadar bakmakla mükellef. Tescil değilse, sistemin içine alacaklar. Ortada yeni hiçbir şey yok" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber