Başesgioğlu uyardı: Sosyal güvenlik açık 50 milyar YTL'ye çıkar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformu yapılamazsa şu anda 25 milyar YTL düzeyinde olan sosyal güvenlik açığının 50 milyar YTL'ye çıkacağını ileri sürdü.

Ankara Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ankara Giyim Sanayicileri Derneği'nin İtalya'ya gönderdiği 30 kız öğrenciye plaket verilmesine ilişkin törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve AGSD Başkanı Canip Karakuş katıldı.

Başesgioğlu törende yaptığı konuşmada sosyal güvenlik reformunun Türkiye'nin yapmakta çok geciktiği önemli yapısal reformlardan biri olduğunu vurguladı. Başesgioğlu, Devletin her resmi belgesinde her hükümet programında olmasına rağmen Türkiye'nin, bu güne kadar sosyal güvenlik reformunu yapma konusunda olumlu bir adım atamadığını bildirdi.

"Eğer bu ülkenin geleceğine zerre kadar bir sorumluluk duyuyorsak her türlü siyasi gayeyi endişeyi bir tarafa bırakarak sosyal güvenlik reformunu hayata geçirmek zorundayız" diyen Başesgioğlu, reform yapılmazsa şu anda GSMH'nin yüzde 5'i civarında olan sosyal güvenlik açığının yüzde 10'a çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Başesgioğlu şunları söyledi: "Sosyal güvenlik açığının yüzde 10'a çıkması 25 milyar YTL olan açığın 50 milyar YTL olması demektir. 50 milyar açık demek Hazine'nin piyasadan borçlanması demek. Borçlanma borçlanma maliyetlerinin artması, faizlerin artması dolayısıyla da istihdamın azalması işsizliğin artması demek. Bunlar birbirini tetikleyen olaylardır. Onun için bu konuda kararlıyız."

Reformun yapılmasını savunan herkese bugün çok önemli bir görev düştüğünü belirten Başesgioğlu, "Bugün herkesin cesaretle sesini yükseltme günüdür. Sosyal güvenlik reformu hükümetin kendi siyasi argümanı değildir. 72-73 milyon vatandaş adına yapmaktan onur ve şeref duyduğumuz önemli bir sosyal reformdur" dedi.

Reformunun yoksulluğu giderme konusunda yardımcı olacağını, insanlar arasında olan standart farkını ortadan kaldıracağını ileri süren Başesgioğlu, reformun ayrıca kayıp ve kaçağı önleyeceğini kaydetti. Başesgioğlu, reformun "Herkesi adam yerine koyan sistem içinde olma onurunu veren bir sosyal politikanın örneği" olduğunu ileri sürdü.

Uygulamada 3 yıllık bir geçiş sürecinin benimsendiğini hatırlatan Başesgioğlu, bu süre içinde çok sağlıklı bir sosyal güvenlik reformunun hayata geçirileceğini ileri sürdü. İşsizliğin neden olduğu yoksulluğu giderme konusunda yardımcı olacağını söylediği reformun "Vatandaşların çalışma statülerine göre bugüne kadar suni farklarda ortadan kalkacak" dedi. Bağ-Kur ve SSK'daki emeklilik ve sağlık hizmetlerinden yararlanma farklılıklarının ortadan kalkacağını belirten Başesgioğlu, "Tek emeklilik sistemi getiriyoruz. Tek sağlık sistemi getiriyoruz. Bugün Ankara'da en lüks hastaneye Bakan da gidebilecek, Yozgat'ın köyünden gelen de. Sağlığa erişme konusunda eşit hale getirmeye çalışıyoruz. Bu sosyal devlet anlayışının da gereğidir" dedi.

Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak yaklaşık iki aylık bir süre olmasına rağmen yoğun bir başvuru olduğunu kaydetti. Başesgioğlu, bazı il müdürlüklerinde başvurularda izdiham yaşandığını belirterek "Yapılan henüz daha başvuru. Bunun ilerde tamamen yapılandırmaya geçip geçmeyeceği mükellefin bu iradesinin devam edip etmeyeceğine bağlı. Gelen başvuruları değerlendirmeliyiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber