Mezun olunca 'engelli bakım uzmanı' olacaklar

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölümü öğretim görevlisi Öztürk: "Okuldan mezun olan öğrencilerimiz engelli bakım uzmanı olarak adlandırılacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2013 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Mezun olunca 'engelli bakım uzmanı' olacaklar

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu bölümünde eğitim veren öğrenciler mezun olduklarında "engelli bakım uzmanı" olarak göreve başlayacak.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölümü öğretim görevlisi Mustafa Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl üniversite bünyesinde açtıkları bölümle hedeflerine ulaştıklarını söyledi.

Bu yıl bölüme ilginin arttığını, 100 öğrencinin kayıt yaptırdığını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 28 üniversite bu bölüme onay verdi, 8 üniversite de bölüm açarak öğrenci aldı. Bölümün tanıtılması anlamında belirlemiş olduğumuz hedefler vardı. Birincisi öğrencilerimizin buradan mezun olduktan sonra iş bulabilmeleri için KPSS sınavına girmeleri önemliydi. İkincisi öğrencilerin dikey geçiş sınavıyla başka bölümlere geçilmesiyle ilgili. Hedeflerimize ulaştık. Engelli alanında çalışabilen bakanlıklardaki tüm departmanlara ulaştık. Bölümümüz hakkında vizyonumuzu, misyonumuzu, hedeflerimizi hangi alanlarda çalışacağımızla ilgili bilgiler verildi. Seminer ve sempozyumlar düzenlendi. Bölümümüzü tanıtabilecek ve bölümümüzün çalışabileceği alanlarla ilgili diğer kurumları bilgilendirmek adına yazılı, görsel ve işitsel kurumların bilgilendirmesi sağlandı. Bu da bizim hedeflerimize ulaştığımızı gösterir."

Bölümde eğitim süresini 4 yıla çıkarmayı planladıklarını ifade eden Öztürk, konuyla ilgili çalışmayı tamamladıklarını, öğrencilere 3 yıl teorik, 1 yıl uygulamalı eğitim verileceğini söyledi.

Öztürk, YÖK'ün de onay vermesi halinde bölümün adının "Sağlık ve Sosyal Bakım Fakültesi" olarak değişeceğini, Türkiye'de ilk defa bu bölümle ilgili bir fakülte kurulacağını belirtti.

Okuldan mezun olan öğrencilerin engelli bakım uzmanı olarak adlandırılacaklarını anlatan Öztürk, "Bu öğrencilerimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı engelli bakım ve yaşlı bakım merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim ve rehberlik merkezlerine bağlı rehabilitasyon, zihinsel, görme, işitsel engelli bakım merkezleri ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı fizyoterapi merkezlerinde teknik eleman olarak çalışabilecekler" dedi.

Bu konuda verilen eğitimin önemine değinen Öztürk, şunları kaydetti:

"Toplumun iki kesimi vardır sağlık ve engelli kesim. Bizim hedef kitlemiz ikisi birden. Eğer toplumda bir özürlü bilinci oluşturmazsanız engellilerin topluma adaptasyonu zordur. Çünkü toplumun ön yargıları topluma olan güveni de azaltır. Bu anlamda da temel bir sıkıntı oluşturur. Verdiğimiz derslerde hem toplumda özürlü bilinci oluşturmak hem de hedef kitlemizde bulunan engellilerin rehabilite edilmesini, onlarla ilgili çıkarılmış yasal düzenlemeler, toplum psikolojisi, engelli psikolojisi, engelli aileleri ve bunun yanında da diğer temel derslerle birlikte bir üniversiteden önlisans mezunu öğrencilerin görmüş olduğu bütün entellektüel bilgilerle beraber donanmasını sağlıyoruz."

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölümü öğrencilerinden Yakup Çakar da yakın çevresinde engelli bireylerin olması, toplum içinde yaşayan engellileri tanıyıp onlara destek olmak için bu bölümü seçtiğini söyledi.

İleride hedefinin engelli bakım merkezinde çalışmak olduğunu belirten Çakar, engellilere doğru ve pratik biçimde yardımcı olup, toplumda sahip oldukları hakları bilerek destek olunması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber