Meslek lisesi mezununa işyeri açma belgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2006 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretimde eğitim-öğretim süresinin 4 yıla çıkarılması kapsamında bu yıl meslek ve teknik eğitim okullarına başlayanlara, mezun olacakları 2008-2009 eğitim-öğretim yılının sonundan itibaren işyeri açma belgeleri diplomalarıyla birlikte verilecek.

Anadolu meslek ve meslek lisesi mezunları da işyeri açma belgesi alabilecek. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yayımladığı genelgede, işyeri açma belgesi ile ilgili konularda açıklamalar yaptı.

Ustalık ve işyeri açma belgesi verilmesinin, kimlerin bağımsız işyeri açabileceğinin ve işyerlerinde istihdam edilecek personelin niteliklerinin usul ve esaslarının yönetmelikle düzenlendiğini anımsatan Çelik, ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları yürütüldüğünü kaydetti.

Çelik, bu kapsamda Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararıyla 3 yıllık genel, mesleki ve teknik liselerin eğitim-öğretim süresinin 2005-2006 öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak 4 yıla çıkarıldığını ve haftalık ders çizelgeleri ile eğitim-öğretim programlarının buna göre yeniden düzenlendiğini hatırlattı.

Buna göre tüm mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının eğitim-öğretim süresinin 4 yıla çıkarıldığını ifade eden Çelik, yönetmelik gereğince Anadolu teknik lisesi ve teknik lise mezunlarıyla birlikte eğitim-öğretim süresi 4 yıl olan Anadolu meslek ve meslek lisesi mezunlarına da ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız ?işyeri açma belgesi? verilmesi gerektiğini bildirdi.

Çelik, hazırlık sınıfı esas sınıf niteliğinde kabul edilmediğinden, hazırlık sınıfı üzerine 3 yıl eğitim-öğretim süreli Anadolu meslek liselerinin bu kapsamda değerlendirilmeyeceğini kaydetti.

HANGİ YILLARDA ALACAKLAR?

Genelgeye göre, herhangi bir denklik belgesine gerek duyulmayan Anadolu teknik lisesi ve teknik lise mezunları için 2005-2006, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi kapsamında 2004-2005 öğretim yılında pilot kurumlarda eğitime başlayanlar için 2007-2008, ortaöğretimdeki yeni yapılanmaya göre 2005-2006 öğretim yılında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında eğitim-öğretime başlayanlar için mezun olacakları 2008-2009 ders yılının sonundan itibaren diplomalarıyla birlikte işyeri açma belgesi birlikte verilecek.

2005-2005 eğitim-öğretim yılından önce Anadolu teknik lisesi ve teknik liseden mezun olup işyeri açma belgesi alamayanlar da isterlerse mezun oldukları okul müdürlüğüne başvurarak belgelerini alabilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber