Kanser tarama aracı hizmete girdi

Ücretsiz olarak hizmet verecek olan ‘Mobil Kanser Tarama Aracı’ törenle hizmete sunuldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2013 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kanser tarama aracı hizmete girdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğinde, Eskişehir Ticaret Odası'nın ise desteği ile Eskişehir Kadın Girişimciler İcra Kurulu'nun faaliyete geçirdiği ve ücretsiz olarak hizmet verecek olan 'Mobil Kanser Tarama Aracı' törenle hizmete sunuldu.

Törende ilk olarak konuşma yapan TOBB Eskişehir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Hüsniye Tali Ayrancıgil, kadınlar için meme kanserine yakalanma olasılığının 8'de 1 olduğunu belirtti. Ayrancıgil "Bu oran, konuyu ciddiye almak zorunluluğu doğmaktadır. Etken teşhiste tedavi oranının yüzde 95 olduğu düşünüldüğünde erken teşhisin önemi ortaya çıkmaktadır" dedi.

TOBB'un Meme Kanseri'nde erken teşhise imkan sağlamak için Sağlık Bakanlığı ile bir tarama aracı sağladığını ifade eden Ayrancıgil, "Biz de Harun Karacan'ın desteği ile bu aracın Eskişehir'de hizmet vermesi için çalışma başlattık" dedi.

Geçtiğimiz hafta Yenikent'te başlattıkları deneme turlarında yoğun ilgi ile karşılaştıklarını aktaran Ayrancıgil, "Bugün taramaları resmen başlatıyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek için son derece ciddi özveri ile biz çalışma olanağı sunan Karacan'a şükranlarımız sunuyorum. Çalışmamızın kanserin önlenmesi yolunda önemli bir adım olmasını diliyorum" diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan ise sözlerine iki mutluluğu bir arada yaşadıklarını söyleyerek başladı. Karacan, "Biraz evvel Makedonya Büyükelçisinin takdim ettiği Makedonya Fahri Konsolosluğu'nun yanı sıra bir mamografi aracımızı hizmete sokmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu aracın alınma safhasında başta TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu olmak üzere büyük bir özveride bulundular ilk olarak İzmir'de başladı, şimdi de Eskişehir'de çalışmalarımız gerçekleştireceğiz. Kadınlar bu konuda büyük özveride bulunuyor, İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak çalışıyoruz. Tüm mahallelere ve ilçelerimize ulaşmak istiyoruz. Biz inanıyoruz ki günlük 60'a yakın kadının taramadan geçirilme olanağı var herkese bu hizmetten faydalandırmayı düşünüyoruz. Eskişehir'e ve kadınlara hayırlı uğurlu olsun" dedi.

AYAKLARINA GİDECEĞİZ

Daha sonra söz alan İl Halk Sağlığı Müdürü Op. Dr. Hayri Gültekin, şunları söyledi:

"Bu açılışı Eskişehir Ticaret Odası'nın desteğine borçluyuz. Biz kanserle mücadelemizi her zaman sürdürüyoruz. Bu açılışla da KETEM'e gelemeyen vatandaşların ayağına gideceğiz, burada çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Meme kanseri erken tanı konulduğunda tedavi edilebilmektedir."

RİSK FAKTÖRLERİ

Risk faktörlerine değinen Gültekin "Ailede meme kanserinin bulunması daha önce meme biyopsisinin yapılması, doğurganlık çağı süresinin uzunluğu adet döneminin geç başlayıp erken sona ermesi, doğurganlık süresi yani uzun bir süre sonra doğum yapmak ya da hiç doğum yapmamak, sosyo ekonomik seviyenin yüksekliği, östrojen tedavisinin yapılması, bu sürenin uzunluğu. Tüm amacımız kanserle mücadele gücünü arttırmak. Halkımızı mücadele için TIR'ımıza davet ediyorum" dedi.

EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLADI

Son olarak Vali Güngör Azim Tuna ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Erken teşhis hayat kurtarır. Bu konuda bilinçli olmak sağlık taramalarını ihmal etmemiz gerekir. Stresten uzak durmamız lazım. Anne olmak tabi ki kolay değil, eşlerimizin sorumluluğu büyük. Erkeklerin de ellerinden geldiğince olanlara destek olması lazım. Ben emeği geçen herkesi kutluyorum, hayırlı olsun."

Vilayet Meydanı'nda gerçekleştirilen törene, Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Milletvekili Salih Koca, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, İl Halk Sağlığı Müdürü Op. Dr. Hayri Gültekin ve çok sayıda konuk katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber