Kabinenin yıldızlı bakanları

Haber Giriş : 16 Nisan 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın iptali nedeniyle Galataport ihalesini onaylamayan Şener, Kuş gribini saklamayıp gerekli adımları atan Eker ve zehirli variller konusunda kararlılık gösteren Pepe, muhalefetin bile takdirini kazandı

Abdüllatif Şener, Mehdi Eker ve Osman Pepe... Onlar kritik kararlarda hükümet içinde gösterdikleri tavırla 'kabinenin yıldızlı bakanları' oldular. Galataport Projesi'nde, diğer bakanları karşısına alma pahasına ihale kararına imza koymayan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener; 'Kuş Gribi'ni kamuoyundan saklamayıp gerekli adımların atılması için çabalayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile son olarak zehirli variller konusunda gösterdiği kararlılıkla Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kamuoyunun yanı sıra muhalefetin de takdirini kazanmayı başardı.

İhaleyi durdurdu

Şener, muhalefetten sivil toplum örgütlerine, mimarlardan çevrecilere kadar pek çok kesimin tartıştığı, yargının iptal kararı aldığı Galataport Projesi'yle ilgili ihaleyi kabine içinde imzalamayan tek isimdi. 'Kamu yararı' ilkesini savunarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planı konusunda yükselen iddialara kulak veren Şener, Danıştay 6. Dairesi'nin de iptal kararı alması üzerine ihaleye onay vermedi. Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) sekreterya görevini üstlenen Devlet Planlama Teşkilatı'na verilen talimatla, Galataport ihalesiyle ilgili dosya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) geri gönderildi. 49 yıllık işletme için yaklaşık 3.6 milyar Euro'ya Royal Caribbean-Global Yatırım Holding ortaklığına verilmesi kararlaştırılan projede, özellikle İsrailli işadamı Ofer ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın gizli görüşmeleri spekülasyonlara neden olmuştu. Kabine üyeleri sitem etse de, Şener'in gösterdiği tavır bir çok kesim gibi muhalefet partilerinden takdir almıştı. Şener'i öven CHP Lideri Baykal, 'Hükümet içinde vicdan sahibi bir bakanın ahlaklı tutumu sonucunda bu konuyu götüremediler' derken, ANAVATAN Lideri Mumcu, 'Şener'in dürüst ve namuslu tavrı, Başbakan başta olmak üzere tüm kabineye örnek olmalı' ifadesini kullandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker ise özellikle 'Kuş Gribi' hastalığının bir çok yerde örtbas edilmeye çalışıldığı bir dönemde cesaretle kamuoyunun karşısına çıkarak gelişmeleri gizlememesiyle takdir topladı.

Kuş gribinde şeffaf politika

İlk kez 5 Ekim'de Balıkesir'in Manyas ilçesinde görülen hastalık öncesinde Acil Eylem Planı hazırlayarak, vak'alar daha görülmeden tedbir alan Eker, uluslararası kuruluşlarla da sürekli işbirliği yürüttü. Valiler, sivil toplum kuruluşları, kanatlı hayvan sektörünün temsilcileri ve kabine üyeleri ile koordineli olarak çalışan Eker, en sıkıntılı dönemini ise Doğubeyazıt'ta başlayan ve diğer illerde yaşanan ölüm olaylarıyla geçirdi. Türkiye'ye seyahat kısıtlamalarından bahsedilen bir dönemde devreye girerek Dünya Sağlık Örgütü yetkilileriyle böyle bir kısıtlamanın gereksiz olduğuna uluslararası kamuoyunu ikna ederek artı puan aldı. Ekonomik krizin ardından ikinci darbeyi kuş gribiyle alan kanatlı sektörünün sorunlarının çözülmesi için de Eker'in girişimleri sektör temsilcilerinden destek buldu.

Zehirli variller gizlenmedi

Geçmişte bu tip bir çok olayın gizlenmesi kamuoyunda 'acaba' sorularının doğmasına neden olmuştu. Ancak Bakan Pepe, Tuzla'da ortaya çıkan zehirli variller konusunda şeffaf tavır takındı. Olay ortaya çıkar çıkmaz, 'Türkiye'deki ciddi sanayicilerden birisinin... 50 bin, 100 bin dolar vermemek için koskoca bir metropolün zehirlenmesini göze alacak kadar paragöz, açgözlü bir adam' diyen Pepe, isim netleşir netleşmez kamuoyuna deşifre edileceğini söyledi.

Çevre Kanunu'ndaki yaptırımların yetersizliğinden yakınan Pepe, popülist yaklaşım yerine samimi olarak durumu ortaya koydu. Olaydaki yönetimi ve çizdiği profille dikkat çeken Pepe de muhalefetin desteğini almayı başardı. CHP Lideri Baykal bile, zehirli atık varillere ilişkin gösterdiği tavır nedeniyle Pepe'yi kutladı ve 'Kararlılıkla üzerine gittiği için çalışmalarını destekliyoruz' dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber