Konut faizleri de Merkez Bankası başkanını bekliyor

Haber Giriş : 16 Nisan 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez'in, faiz oranını yüzde 13.5'te sabit tutması kredi faizlerini de frenledi. Yeni faiz yarışı ancak yeni başkanın faiz indirme kararıyla başlayacak.

2005 başında başlayan konut kredisi faiz oranı indirme yarışı Merkez Bankası'nın gecelik faiz oranlarındaki indirime ara vermesiyle yerini durgunluğa bıraktı. Bu yüzden bankalar da artık genellikle binde 2 olarak uygulanan istihbarat ücreti niteliğindeki dosya masraflarını kısarak ya da hiç masraf almayarak yarışta öne geçmeye çalışıyorlar.

Merkez Bankası vekil olan Erdem Başçı yönetiminde yaptığı toplantıda faiz oranını yüzde 13.5'te sabit tuttu. Konut kredisi ile Merkez Bankası faizleri arasındaki ilişkiye bakıldığında da kredi faizlerinin Merkez'in tutumuna göre aşağı doğru bir seyir izlediği görülüyor. 2004'te Merkez Bankası faizi yüzde 18'ken konut kredisi faizleri yüzde 2.57 düzeyindeydi. 2005 sonunda ise Merkez, faizleri yüzde 13.5'e kadar çekince konut kredisi faizleri de yüzde 0.99'a kadar düştü. Çünkü bankalar vatandaşa verdikleri kredileri ya topladıkları mevduatlarla ya da borçlanarak karşılıyorlar. 2005'te bunlardan farklı olarak bankalar yurtdışından YTL cinsinden borçlanarak kaynak sağladılar. Ancak özellikle gelişmekte olan piyasalara olan para akışının hız kesmesi nedeniyle artık bankaların yurdışı bankalardan YTL borçlanma yolları da kesildi. Aylık yüzde 1'lik faizin yıllık bileşik tutarı 12.2 düzeyine geliyor. Yani bankalar yüzde 1'in üstünde daha düşük oranda kredi veriyor. Bu zararı ise uzun vadeli kredilerde faizin düşmesi ile ileride kar edecekleri düşüncesiyle göze alıyorlar. Bankacılar yeni faiz indirimlerinin ise ancak Merkez Bankası'nın faiz indirimi halinde mümkün olabileceğini belirtiyorlar.

Uzmanlar Merkez'in yılsonunda faizleri yüzde 12.5'e çekebileceği hesabını yapıyorlar. Bankaların da faiz oranlarını aynı oranda indirmeleri durumunda aylık kredi faizleri 0.8'e kadar gerileyebilecek.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber