Yargıtay 58 bürokrat için soruşturma izni istedi, Bakanlar vermedi!

Haber Giriş : 17 Nisan 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 58 bürokrat için soruşturma izni istedi. Sağlık Bakanı Akdağ, Maliye Bakanı Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Çelik ile İçişleri Bakanı Aksu 'hayır' cevabı verdi. Danıştay ise her seferinde yargılamanın yolunu açtı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bürokratlar hakkındaki soruşturma istemine bakanlar 'olur' vermedi.

58 farklı bürokrat için izin isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 53 dosya için 'hayır' denilirken, 5 dosya için cevap bile verilmedi. Üst düzey bürokratlarla ilgili ihbar ve şikayetlerin 50'si de işleme konulmadı.

Her hükümet döneminde gündeme gelen dokunulmazlıklar konusu tartışılmaya devam ederken, artık bürokratların da bakanların zırhına büründüğü ortaya çıktı. 2005 yılı içinde bakanlıklardan bürokratlar için soruşturma izni isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen cevap hep aynı oldu. Konuya ilişkin mevzuat şöyle işliyor: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma izni için dosyaları ilgili bakanlıklara gönderiyor. Bakanlar, bazen birden çok bürokratı kapsayan bu dosyaları inceliyor. Daha sonra ise Başsavcılığa soruşturmaya izin verilip verilmediğini bildiriyor.

Başsavcılık, soruşturma izni vermeyen bakanlık kararlarından 19'una itiraz etti. İdari yargı, bu itirazlardan 14'ünü kabul etti ve bu bürokratlara soruşturma yolu açıldı. İtirazlardan biri usulden reddedildi, birinde karara gerek görülmezken, üç itirazda da henüz karar çıkmadı. Bürokratlarının soruşturulmasına izin vermeyen bakanlar arasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da bulunuyor. Bakanlıkların bu kararları ise Danıştay tarafından bozularak, yargılamanın yolu açılıyor.

Danıştay'ın yargı yolunu açtığı bazı bürokratlar:

- Danıştay, eski Bursa ve halen İzmir Valisi olan Oğuz Kağan Köksal hakkında, 'Cargill Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin nişasta fabrikası kurmasına olanak tanıyan işlemlerle ilgili yargı kararlarını uygulamadığı' için İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun 'soruşturma izni verilmemesine' ilişkin kararını kaldırdı.

-l Danıştay Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Müsteşar Yardımcısı Abdülkadir Atalık ve Personel Genel Müdürü Ali Yerlikaya hakkında 3 ayrı eylem nedeniyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararlarını iptal etti.

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk'un da aralarında bulunduğu 7 bürokrat için 'soruşturma izni' vermedi. Danıştay kararı kaldırdı ve 7 bürokrat hakkında Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı.

- Danıştay, 51.2 milyon dolar değerindeki SEKA Balıkesir İşletmesi'nin 1.1 milyon dolara Albayraklar AŞ'ye satılması işleminin yargı tarafından iptal edilmesine karşın, kurumu geri almak için 1 ay içinde harekete geçmeyen Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve dönemin Başkan Yardımcısı İsmail Destan hakkında, Maliye Bakanı Unakıtan'ın soruşturma yapılmaması yönündeki kararını iptal etti.

- Danıştay, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç 'un yargı kararlarını süresinde uygulamayan Müsteşarı Mustafa İsen ile Personel Daire Başkanvekili Gülser Bayar hakkındaki ''soruşturulmasın'' kararını iptal ederek soruşturmaların yolunu açtı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber