Merkez: BDDK'nın kredi önlemleri olumlu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda BDDK tarafından alınan kredi kartına taksit sınırlaması tedbirlerini olumlu bulduğunu belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2013 11:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Merkez: BDDK'nın kredi önlemleri olumlu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda "Küresel oynaklığın artış eğiliminde olduğu yeni dönemde kredi büyüme hızının makul seviyelerde gerçekleşmesinin finansal istikrara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda, kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik BDDK tarafından alınmakta olan tedbirler olumlu karşılanmaktadır" denildi.

Merkez Bankası tarafından yılda iki kez yayımlanan "Finansal İstikrar Raporu'nun" ikincisi yayımlandı.

Finansal İstikrar Raporunun son sayısının yayımlanması sonrasındaki dönemde küresel piyasalardaki oynaklığın arttığının gözlendiği belirtilen raporda, finansal sistemin sağlamlığını artırmak ve döngüsel hareketlere duyarlılığını azaltmak amacıyla, TCMB ve diğer ilgili otoritelerin gerekli görülen yapısal tedbirleri almaya devam ettiği bildirildi.

Raporda, bu doğrultuda finansman şirketlerinin zorunlu karşılık kapsamına alındığı, ihracat reeskont kredilerinin kullanımını artıracak düzenleme değişikliklerine gidildiği ve daha önce ilan edildiği üzere mevcut durumda izleme evresinde olan kaldıraca bağlı zorunlu karşılık uygulamasının da 2014 yılından

Kredi kartına takside sınırlama

itibaren hayata geçirileceği anımsatıldı.

Bu dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) yurt içi tasarrufların artırılması ve tasarrufların üretken alanlara yönlendirilmesi amacı doğrultusunda bireysel kredilerdeki artışı sınırlayarak kredilerin dağılımını firma kredileri lehine çevirebilecek birtakım düzenlemeler yaptığı ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"BDDK, yurt içi mevzuat ve düzenlemelerin Basel III'e uyumlaştırılmasına yönelik çalışmalarına devam etmektedir. Bu düzenlemeler bankacılık sisteminin sermaye yapısının şoklara karşı dayanıklılığını artıran ve kredilerin döngüsel oynaklığını azaltan özellikleriyle finansal istikrar açısından önem taşımaktadır. Mevduat dışı fonlama miktarını son dönemde önemli ölçüde artıran ve kredi-mevduat oranı yüzde 110'un üzerine çıkan Türk bankacılık sektörü, mayıs sonrası süreçte dış borçlarını uygun maliyetlerle yenileyebilmiştir. Sektörün yabancı para likit aktifleri, kısa vadeli dış borçlarının yarısına yakınını karşılayacak düzeyde bulunmakta, bu durum sektörün kısa vadeli dış şoklara karşı dirençli bir mali bünyeye sahip olduğunu göstermektedir. Bankaların güçlü likidite pozisyonlarını zafiyete uğratmayacak şekilde temkinli bir büyüme stratejisi izlemeleri sektörün görünümünü daha da iyileştirecektir."

Türkiye'nin, gelişmekte olan ülkeler içinde 2009 yılından bu yana kredi/GSYİH oranı en çok artan ülkelerden biri olduğu belirtilen raporda, 2012 yılı son çeyreğinden bu yana bakıldığında da Türkiye'nin yüksek kredi büyümesi ile benzer ülkeler arasında öne çıktığına işaret edildi.

Kredi kartı yıl başından önce yürürlüğe girebilir

Söz konusu artışta, özellikle yabancı para kredilerde, özelleştirme ve kamu altyapı yatırımlarına bağlı olarak kullandırılan proje finansmanı kredilerinin önemli bir paya sahip olduğu bildirilen raporda, "Ayrıca, tarihi düşük seviyelere gerileyen faiz oranlarının ve vadelerdeki uzamanın, başta konut ve ihtiyaç kredileri olmak üzere kredi talebini artırdığı görülmektedir. Küresel oynaklığın artış eğiliminde olduğu yeni dönemde kredi büyüme hızının makul seviyelerde gerçekleşmesinin finansal istikrara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda, kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik BDDK tarafından alınmakta olan tedbirler olumlu karşılanmaktadır" ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber