Akademik Lise eğitime kalite katar

Milli Eğitim Bakanı Avcı ile buluşan dershane yöneticileri umutlu. Açı Dershaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Altundal, 'Akademik Lise formülü ile 50 bin dersliğin okula dönüşmesi okullaşma anlamında önemli adım olacak' dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Kasım 2013 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akademik Lise eğitime kalite katar

NİL GÜLSÜM

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 'eğitimde reform' kapsamında gerçekleştirmeyi düşündüğü dershanelerde dönüşüm projesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Sektör temsilcileriyle birçok çalıştay gerçekleştiren MEB, 'kimseyi mağdur etmeyecek çözümleri' hedefliyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bürokratlarla yapılan görüşmelere katılmış önemli isimler, dönüşüm reformunu desteklediklerini ifade etti.

SEKTÖRÜN BÜYÜK KISMI

Sektörün önemli bir kısmını oluşturan Sınav, Açı, Final ve Çözüm Dershaneleri'nden yetkililer, MEB ile iletişim kanallarının hep açık kalmasını isteyerek, dönüşümle birlikte dershanelerin okul sistemine verimli bir şekilde entegre hale geleceğini kaydetti. Bakanlığın reform çalışmaları sürerken, dershane sektörünün en önemli oyuncuları dönüşümle ilgili Yeni Şafak'a önemli açıklamalarda bulundu.

SINAV DERGİSİ DERSHANELERİ BAŞKANI METİN ÖZER: Entegre olacağız

Milli Eğitim Bakanımız ve Müsteşarımızla yaptığımız görüşme çok verimli geçti. Biz önerilerimizi bir rapor olarak sunduk. Dershanelerin dönüşümüne müteakip bir mağduriyet oluşmaması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine ilişkin istişarelerimiz oldu. Önerilerimizi ilettik, zaten bakanlık da bu konuda bir mağduriyet oluşmaması için hazırlıklar yapıyor. Bizim önerilerimizi çok önemsediler.

Önerilerimiz içinde en önemlilerinden birisi 'akademik lise' formülüdür. Meslek liseleri ve imam hatip liselerinde okuyan öğrenciler böylece, kültür derslerindeki eksikliklerini giderebilme imkanına kavuşacak. Biz bakanlıktan akademik liseye dönüşecek dershanelerin bu grupta yer alan öğrencilere kendi okullarında okurken bu liselerden de ders alabilmelerinin mümkün olacağı bir imkan tanınmasını talep ettik. Bu uygulama olursa hem bu liselerde okuyan öğrenciler açısından diğer liselerde matematik, fen gibi dersleri fazla alan öğrencilerle eşit şartlarda sınavlara hazırlanma imkanı ortaya çıkacak hem de akademik lise olma kararı alan kurumlardaki tüm birikim okul sistemine entegre edilmiş olacaktır.

GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRECEK

Bakanlık önerilerimizi olumlu karşıladı ve bunları dönüşüm projesi içinde realize etmek için çalışacaklarını ifade ettiler. Görüşmeler çok iyi bir ortamda geçti. Bu görüşme bazı yayın organlarında yer aldığı gibi bir uzlaşma ve nihai bir karar alma yeri değil. Burada önemli olan nokta diyalog yolunun açık olması ve önerilerimizin önemsenmesidir. İletişim kapısının açık olması önemli. Görüşmeler sürecek.

AÇI DERSHANELERİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ MUSTAFA ALTUNDAL: Eğitime kalite gelir

Milli Eğitim Bakanlığı'nda sektörün nasıl dönüşebileceğine ilişkin yaptığımız sunumun yer aldığı görüşme olumlu bir havada geçti. Tüm önerilerimizi, çekincelerimizi iletebilme imkanı bulduk. Bizim özel okula dönüşemeyecek dershanelerle ilgili önerilerimiz bakanlığın çalışmalarıyla örtüşüyordu. İlave bazı taleplerimiz oldu, onları da sunduk. Bakanlık ile temaslarımız devam edecek.

Akademik Lise'ye dönüşün en güzel tarafı hali hazırda var olan 50 bin derslik okula dönüştüğü zaman bu okullaşma anlamında çok önemli bir adım olacak. Devlet derslik yapmadan 50 bin derslik kamunun hizmetine sunulacak. Burada çalışan hazır kadroları da düşününce genel olarak okulların sayısının ve tecrübeli dershane öğretmenleriyle de kalitenin artmasını da sağlayacaktır. MEB'in on yıllık bütçesi bu kadar derslik yapmaya yetmiyordu. Bu açıdan bakıldığında bu formülle sağlanacak dönüşüm bu olumlu etkiyi de beraberinde getirecektir.

ANADOLU'NUN NABZINI TUTUYORUZ

Önerilerimizi yalnız kendi dershanemiz için düşünmedik. Bütün kurumların durumunu göz önünde bulundurarak bu talepleri ilettik. Bizim 150-200 şubemiz bulunuyor. Bunların dışında da temas içinde olduğumuz dershaneler var. Görüştüğümüz bu kesimler de sektör temsilcileriyle bakanlık arasında devam bu görüşmelerden çok memnunlar. Biz işbirliğini devam ettirmekten yanayız. Anadolu'daki dershane yöneticileriyle sürekli temas halindeyiz. Aslında önerilerimizi Anadolu'nun nabzını tutarak ortaya koyuyoruz. Olması gereken de budur zaten.

FİNAL DERGİSİ DERSHANELERİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM TAŞEL: Okulda büyük aşama

Bakanlıkta yaptığımız görüşme ilk görüşme değildi. Daha önce de müteaddit defalar görüştük, fikir alışverişinde bulunduk. Dershane sektörü olarak bizim dört tane derneğimiz var. Bu derneklerin hepsi farklı farklı zamanlarda bakanlığımızla görüştü ve onlara bu hususta görüş sundular. Biz de görüşmemizde gerçekleştirilecek dönüşüm için doğru bulduğumuz ve bulmadığımız noktaları dile getirdik.

BU TEMASLAR DEVAM EDECEK

Getirdiğimiz önerilerde ihtiyacı gidermeye yönelik bir hassasiyet içinde olduk. Bakanlık temaslar için mutabakat demek doğru değil. Bizim yaptığımız görüş alışverişidir. Ve bu temaslar devam edecek. Dershaneneler için madem bir dönüşüm olacaksa bu dönüşümün ülkemize fayda sağlamasını istiyoruz. 50 bin dersliği ve yetişmiş kadrosuyla dershaneler özel ya da akademik okullara dönüştürüldüğünde okullaşma anlamında çok büyük bir aşamadır. Adı ne olursa olsun bizim birincil önceliğimiz ülkemize hizmet vermektir. Biz bu ülkenin çocuklarıyız. Bu ülke, bu devlet, bu dershaneler bizim. Ve biz bu dönüşümün diyalogla gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.

ÇÖZÜM DERGİSİ DERSHANELERİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ AHMET AKÇA: Sektörün çoğunluğu tatminkar

Bakanlığımız bir eğitim reformu çerçevesinde gerçekleştirilecek olan dönüşüm projesinden bahsediyor. Elbette bu dönüşüm esnasında hem bu kurumların hizmet verenler hem de hizmet alanları için ortaya çıkabilecek sıkıntıların giderilmesi bağlamında MEB ile görüşüyoruz. MEB'in yaklaşımı son derece makul. Tekliflerimizi ayakları yere basan öneriler olarak değerlendirdiler. Çok umutluyuz. Taleplerimize yaklaşımları sevindiriciydi. Biz o gün toplantıya katılmamış olsalar da temas içerisinde olduğumuz bazı dershane temsilcileri ile istişareler yaptık. Gerçekleştirdiğimiz temaslarda da bizim ilettiğimiz öneriler kabul gördü. Sektörün önemli kesimi bu öneriler doğrultusunda yapılacak gelişmelerden tatmin olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber