Anayasa Mahkemesinden iptal kararları

Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinde "disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası" verilenlerden savunma alınmayacağını düzenleyen kanun hükmü ile 5510 sayılı Kanun'daki bazı ibareleri Anayasa'ya aykırı buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2013 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa Mahkemesinden iptal kararları

CHP, 6413 sayılı Kanun'un 13. maddesinin 6. fıkrasının "Firar ve izin tecavüzü gibi ilgilinin bulunamaması nedeniyle savunma almayı imkansız hale getiren zorunlu haller ile 21'inci madde gereğince verilecek Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasında savunma alınmaz" şeklindeki son cümlesinde yer alan "ile 21'inci madde gereğince" ibaresinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

İptal başvurusunu esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, incelemenin "ile 21'inci madde" ibaresi ile sınırlı olarak yapılmasına karar vererek, söz konusu ibareyi Anayasa'ya aykırı buldu.

Kanun'un 21. maddesi "Disiplin ceza puanına bağlı olarak ayırma cezası verilmesini düzenliyor.

Yüksek Mahkeme ayrıca, Edirne İş Mahkemesinin başvurusu üzerine, 5510 sayılı Kanun'un 5754 sayılı Kanun'un 60. maddesiyle değiştirilen 102. maddesinin beşinci fıkrasındaki "Ancak Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörtte birlik ceza tutarı, 89 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir" biçimindeki üçüncü cümlesini iptal etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber