Genel sağlık sigortasının görüşülmesine başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2006 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın "temel yasa" olarak görüşülmesine başlandı.

Genel Kurul'da, Tarım Yasa Tasarısı'nın kabul edilmesinin ardından, Komisyon ve Hükümet'in yerine oturmaması nedeniyle Nüfus Hizmetleri Yasa Tasarısı atlanarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na geçildi.

122 maddeden oluşan tasarı, "temel yasa" olarak 6 bölümde görüşülecek.

Bu arada, tasarının görüşmelerini, çeşitli sendika ve meslek örgütlerinin temsilcileri de izliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler konusunda kamuoyunu yanılttığını ileri sürerek, "Bu, sosyal güvenlikte barış değil, ayrıcalık sistemi getiren bir düzenlemedir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın "temel yasa" olarak görüşülmesine devam ediliyor.

Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarıya ilişkin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve toplumu yanılttığını öne sürdü.

Tasarıda emeklilik yaşının 68 olarak düzenlendiğini, bunun daha sonra 65'e düşürüldüğünü, ancak kademeli olarak 68 yaşta emekliliği öngördüğünü savunan Kılıçdaroğlu, "Kusura bakmayın, Başbakan halka doğru söylemiyor" dedi. 18 yaşına kadar çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti verileceği yönündeki açıklamaların da doğru olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, bütün vatandaşların eşit hak ve yükümlülüklere sahip olduğu tek bir emeklilik sistemi getirildiği yönündeki değerlendirmeleri de "kocaman bir yalan" olarak nitelendirdi.

Prim borcu olanlara sağlık hizmeti verilmemesini, "insan haklarına ve sosyal devlet anlayışına aykırı" olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, tasarıyla emekli aylıklarının düşeceğini söyledi. CHP'li Kılıçdaroğlu, 30 yıl çalışıp emekli olan üniversite mezunu bir kişinin bugün 777 YTL aldığını, tasarı yasalaşınca eline 520 YTL geçeceğini iddia etti.

Anavatan Grubu'nun görüşlerini dile getiren Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu da geleceği ilgilendiren bir düzenlemenin muhalefetin daha öz konuşması için temel yasa olarak görüşüldüğünü belirterek, iktidarın tavrını eleştirdi. "Muhalefetsiz iktidar olur mu? Muhalefetin sesini kısarak ne kazanacaksınız?" diyen Kurtulmuşoğlu, muhalefetsiz Meclis'i, "tuzsuz çorba"ya benzetti.

Tasarı üzerinde AK Parti Grubu'nun görüşlerini aktaran Ankara Milletvekili Zekai Özcan, genel sağlık sigortasının sadece Türkiye'de yaşayanları değil, vatansızları, sığınmacıları da kapsadığını söyledi.

"Bu gerekli bir reformdur. Bugünkü sistemden kimse memnun değil" diyen Özcan, emeklilik için prim gün sayısında 2036 yılına kadar değişiklik öngörülmediğini, 2007 yılından sonra sisteme girenlerin her yıla 100 gün eklenerek emekliliğe hak kazanacağını söyledi. Özcan, emeklilik yaşının yükseltilmesinde bir geçiş süreci öngörüldüğüne işaret etti. Özcan, birinci basamak sağlık hizmetleri, aile hekimliği ve acil durumlarla ilgili sigortalılardan katkı payı alınmayacağını ifade etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber