Besin alerjisi, reflü ve astımı tetikliyor

Gıda alerjisinde kusmalar zamanla geçerken yerini sessiz reflüye bırakmaktadır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2013 18:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Besin alerjisi, reflü ve astımı tetikliyor

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, gıda alerjisinde kusmaların zamanla geçerken yerini sessiz reflüye bıraktığını bildirdi.

Tabak, yaptığı yazılı açıklamada, besin alerjisinin vücudun bazı gıda maddelerine aşırı tepki göstermesi olduğunu belirtti.

Alerjinin çocuklarda kendini en sık alerjik egzama ile gösterdiğini aktaran Tabak, besin alerjisine bağlı kusmaların yerini zamanla sessiz reflüye bıraktığını ve astıma yol açtığını ifade etti.

İnek sütü, yumurta, buğday unu, fındık, fıstık ve deniz ürünlerinin çocuklarda görülen gıda alerjilerinin yüzde 90'ının oluşturduğunu aktaran Tabak, şunları kaydetti:

"Besin alerjisi olan çocuklarda çoğunlukla ilk aylarda yanaklarda döküntü, cilt kuruluğu gibi şikayetler gözlemlenmektedir. Çoğu zaman çocuklarda ilk yaşlarda fışkırır gibi kusmalar da görülebilir. Öte yandan, gıda alerjisinde kusmalar zamanla geçerken yerini sessiz reflüye bırakmaktadır. Ses kısıklığı, diş gıcırdatma, ağız kokusu, iştahsızlık belirtileriyle seyreden reflü zamanla geçmeyen balgamlı öksürüklere ve astıma yol açar."

Tabak, gıda alerjilerinde aşı tedavisinin kalıcı çözüm olmadığını, bunun yerini zamanla ev tozu akarı ya da polen gibi solunum yoluna etki eden alerjilere bıraktığını vurguladı.

Çocukların gıdalara alerjisi olup olmadığının kan testiyle kolayca ortaya çıktığını belirten Tabak, "Eğer testler yoluyla problem yaratan besin kesin belirlenirse o gıdadan sürekli ve mutlak şekilde uzak durmak gerekir. Çocuk, egzama geçse bile astım açısından bir uzman tarafından yakından takip edilmeli" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber