Erken dönüşen dershaneye 'süper teşvik' paketi

MEB, Eylül 2015'e kadar süre verdiği dershanelerden 2014 içinde dönüşüm sağlayanlara 'süper teşvik' paketi hazırladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Aralık 2013 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Erken dönüşen dershaneye 'süper teşvik' paketi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Bakanlar Kurulu'na sunduğu dershaneleri özel okula dönüştürecek taslağın ayrıntılarına SABAH ulaştı. Düzenleme ile ilgili ayrıntılar şöyle:

Dönüşüm yasası Ocak 2014'te çıkacak, ancak dershaneler 2015 Eylül ayına kadar faaliyetlerini sürdürecek. 2015- 2016 eğitim-öğretim döneminde bir üst eğitim kurumuna hazırlık veren özel dershaneler faaliyet gösteremeyecek.Bu ek süre küçük dershanelerin iflasa sürüklenme olasılığına karşı, finansal hazırlıklarını tamamlayabilmeleri için verildi.

2014-2015 döneminde hemen özel okula dönüşebilecek ancak yeni bir okul kurmak için desteğe ihtiyacı olacak dershanelere ultra teşvikler verilecek. Bu teşvik paketinde Hazine arazisi, inşaattan enerji kullanımına kadar vergi indirimi, uygun faizli kredi, mevcut borçlarının yapılandırılması yer alıyor. Ayrıca boş kalan sınıflar da dahil, kontenjan açıklarına öğrenci desteği verilecek. Bu destek devlet okulunda okuyan bir öğrencinin maliyeti olan 2 bin 500 TL olarak belirlendi. Yeni okul yapımı için 3-4 yıllık süre verilecek. Alt yapısı uyan yaklaşık 300-400 dershanenin süper teşviklerden yararlanması bekleniyor.

Dönüşen dershanelere 'ultra' teşvik

BORÇLARA YAPILANDIRMA

Akademik liselere dönüşecek dershaneler de öğrenci teşviklerini alacaklar. Özel okul yönetmeliğine geçici esneklik getirilecek. Okul bahçesi, kapalı spor salonu, laboratuvar gibi şartlar belirli süre aranmayacak. Borçları yapılandırılacak. Ücretsiz etüt hizmedi verecek akademik liseler 4 yıl içinde müstakil özel okul yapmak için başvuruda bulunursa arsa ve diğer teşviklerden yararlanabilecekler. Dershanelerin 2 bin 500'ünün ilk etapta akademik liseye dönüşmesi bekleniyor.

Ücretsiz etüt merkezlerinden ise devlet hizmet satın alacak. Öğretmenleri ve personeli ile hizmete devam edecek bu merkezlerin bütçesi Kalkınma Bakanlığı'ndan karşılanacak. 20 bin öğretmene de formasyon verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber