Küçük mucitler Çubuk 2 Barajı'nı inceledi

Çubuk’taki Çubuk Matematik, Fen ve Teknoloji, Teknoloji ve Tasarım Uygulama Atölyesi öğrencileri, Çubuk 2 Barajı’nda inceleme yaptılar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2013 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Küçük mucitler Çubuk 2 Barajı'nı inceledi

Çubuk'taki Çubuk Matematik, Fen ve Teknoloji, Teknoloji ve Tasarım Uygulama Atölyesi öğrencileri, Çubuk 2 Barajı'nda inceleme yaptılar.

Uygulama Atölyesi öğrencileri ve öğretmenleri, Çubuk ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Çubuk 2 Barajı'nda inceleme yaptılar. Son günlerde yağış miktarının azalması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken Çubuk 2 Barajı'nda öğrencilerine inceleme yaptırdıklarını söyleyen Atölye Koordinatörü Özgün Devrim, yetkililerden barajın özellikleri ve önemi hakkında bilgi aldıklarını belirtti. Devrim, "Baraj alanında gün boyunca sürdürdüğümüz incelemelerde baraj sahasının jeolojisi ve jeoteknik özellikleri hakkında bilgi aldık. Baraj gövdesinde, barajın dolu savak kesiminde, baraj gövdesinin oturtulduğu alanın jeolojik yapısı, barajın sulama kanalları yerinde görüldü. Özellikle son zamanlarda yağışların azalmasıyla barajda su miktarının azaldığına şahit olduk. Atölyede önümüzdeki dönemde geliştireceğimiz projelerde bu durum öğrencilerimize ilham kaynağı olacaktır. Bizim ve öğrencilerimiz için çok verimli bir inceleme gezisi olmuştur'' dedi.

Çubuk 2 Barajı'nın Çubuk Çayı üzerinde içme suyu temini amacı ile 1961-1964 yılları arasında inşa edildiğini anlatan ASKİ Çubuk 2 Barajı Sorumlusu Bayram Aytürk ise, "Toprak dolgu tipi olan barajın gövde hacmi bir milyon 100 bin metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 61 metredir. Normal su kotunda göl hacmi 24,60 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,20 kilometrekaredir. Yılda 38 hm³ içme ve kullanma suyu sağlamaktadır. Mevsim şartlarında olması gereken kotun bin 113 olduğu, bugün itibari ile bin 99 kotundadır, günlük su 4 cm azalıyor bu şekilde hiç yağış olmazsa 4 ay yetecek su miktarı bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın eldeki mevcut suyun daha uzun süreli kullanabilmeleri için mutlaka su tasarrufu gerekmektedir. Öğrencilerimizin bu konuyla ilgilendikleri için ayrıca teşekkür ederim'' diye konuştu.

Su tasarrufu ile ilgili projeler gerçekleştirmek için acil hareket etmeleri gerekliliğini fark ettiklerini kaydeden uygulama atölyesi öğrencilerinden Beyzanur Özdemir, "Arkadaşlarım ve ben barajın su seviyesinin bu kadar düştüğünü hiç tahmin etmiyorduk. Bu inceleme gezisi bize su tasarrufu ile ilgili projeler gerçekleştirmek için acil hareket etmemiz gerekliliğini fark etmemizi sağladı. 'Su hayattır, gelecek su ile gelecek' sloganıyla yola çıktık. Öncelikle kendi evimde en çok su kullanılan yerleri tespit ederek tedbirler alacağız. Çubuk halkının da bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Bu konu ile ilgili yeni fikirler geliştirerek, ilçemizin susuz bir yıl geçirmemesi için elimizden geleni yapacağız'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber