Avcılar bir keçi vurabilmek için 5 bin TL ödüyor

Niğde Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Turgut Koçak, Aladağlar Demirkazık Zirvesi'nin dağcıların yanı sıra dağ keçisi avlamak isteyen yabancı avcıların da gözde mekanı olduğunu söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2013 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avcılar bir keçi vurabilmek için 5 bin TL ödüyor

Koçak, Demirkazık Dağı'nda 189 milyon 550 bin dekarlık alanının yaban hayatı geliştirme sahası olarak belirlendiğini ifade ederek, "Yaban keçisi, yaban hayatı geliştirme sahasının başlıca kaynağı. Demirkazık'ta yaklaşık bin 500, Aladağlar Milli Parkı ile birlikte toplam 3 bin yaban keçisi popülasyonu bulunmaktadır" dedi.

Bölgeye özellikle Amerikalı avcıların ilgi gösterdiğini vurgulayan Koçak, "2013- 2014 yılı av turizmi kapsamında Çamardı Demirkazık yaban hayatı sahasında Orman ve Su işleri bakanlığı tarafından tahsis edilen 11 adet yaban keçisi yabancı avcı kotası ihalesi yapıldı. 4 adet yerli avcı kotasını orman ve su işleri bakanlığı tarafından tahsis edildi" şeklinde konuştu.

Geçen av sezonunda yabancı avcı kontenjanından, Amerika, Polonya, Rusya, Meksika gibi dünyanı değişik yerlerinden yabancı avcı avcılar, yerli avcı kotasından ise 4 olmak üzere toplam 15 avcının geldiğini anlatan Koçak, "Yabancı avcılar bir keçi avlayabilmek için 5 bin lira para ödedi. Yapılan bu ihale üzerinden yaban hayatı geliştirme ve koruma sahası sınırlarında koruma yapan köy tüzel kişiliklerimize 50 bin liranın 30 bin lirası Bakanlığımız döner sermaye saymanlığımızca köy tüzel kişi hesaplarına aktarılmaktadır. Bu paraların bir kısmı yaban hayatı koruma sahasında bulunan Sulucaova, Kavlaktepe, Çukurbağ, Elekgölü ve Yelatan köyleri ile Bademdere beldesinde 12 ay süreyle görevli bekçilerin giderleri ile kışın yaban hayvanların beslenmesi için kullanıldı" diye konuştu.

Yeni sezon avı için avcı kontenjanının da belirlendiğini aktaran Koçak, "11 yabancı ve 4 yerli olmak üzere 15 avcı, keçi avlayabilecek. 8 yaş üzerinde olan ve boynuz uzunluğu 100 santimetreyi aşan bir keçi için bu yıl 5 bin lira ödeyecekler" dedi.

Zorlu parkurları nedeniyle profesyonel dağcıların ilgi gösterdiği Demirkazık Dağı'nı 2012 yılında 4 bin 209 kişi, 2013 yılında 5 bin 400 kişi ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber