TKHK'dan özel güvenlik hizmeti hakkında yazı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Özel Güvenlik Hizmeti hakkında yazı yayımlandı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2013 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKHK'dan özel güvenlik hizmeti hakkında yazı

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu

Sayı : 35223410/957-99

Konu : Özel Güvenlik Hizmeti

...... KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ

GENEL SEKRETERLİĞİNE

Koruma ve güvenlik hizmetlerinde bilindiği üzere 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve anılan kanuna istinaden çıkartılan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre hareket edilmektedir.

Bahse konu yönetmeliğin "Özel Güvenlik İzni" başlıklı 8 inci maddesinde;

"Kişi ve kuruluşlar, özel güvenlik izni için valiliğe yapacakları başvuruda özel güvenlik hizmetinin konusunu, özel güvenlik hizmetinin ne şekilde yerine getirileceğini, hizmetin azami olarak kaç personel eliyle yürütüleceğini, ihtiyaç duyulacak silah ve teçhizatın miktar ve niteliğini belirtir.

Valilik tarafından özel güvenlik talebine ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra Komisyon, özel güvenlik izninin verilip verilmemesine, özel güvenliğin sağlanmasına ilişkin yönteme ve özel güvenlik hizmetini yerine getirecek azami personel sayısına, bu amaçla bulundurulacak veya taşınacak silahların azami sayısına karar verir. Özel güvenlik izni verilen kurum veya kuruluşun talebi olması halinde; özel güvenlik görevlilerinin izin veya istirahat gibi durumlarda yerine geçici personel görevlendirilebilmesi, hizmette aksama veya zafiyete düşülmesinin önüne geç ilebilmesini temin etmek ve geçici özel güvenlik hizmetleri de dahil olmak üzere ihtiyaç duyulan yerlerde görevlendirmek amacıyla, Komisyonca il genelinde verilen özel güvenlik görevlisi kadrosunun %10'unu aşmayacak şekilde personel istihdam etme izni verilebilir... ''hükmü yer almaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan 2012/71 sıra nolu Genelgenin Özel Güvenlik İzni İçin İstenilecek Belgeler başlıklı 3 üncü maddesinde;

"3.1. Kamu Kurum ve Kuruluşlarından İstenilecek Belgeler

a) Talep yazısı, (Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca)

b) Bağlı bulunulan Bakanlığın/Genel Müdürlüğün uygun görüşü, üniversiteler için, rektörün uygun görüşü, kurum KIT ise Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü belediye başkanlıkları için belediye başkanının uygun görüşü, il özel idareleri için il valisinin uygun görüşü, okullar için aile birliği yönetim kararı ve okul müdürü imzalı talep yazısı," hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümler doğrultusunda Kurumumuza bağlı Kamu Hastaneleri Birlikleri ile bağlı sağlık tesisleri koruma ve güvenlik hizmeti için Kurumumuzun uygun görüşünü alarak İl Özel Güvenlik Komisyonuna müracaat etmektedirler.

Geçen zaman sürecinde sağlık tesislerimizin önemli bir kısmı bahse konu mevzuat doğrultusunda gerekli izinleri alarak koruma ve güvenlik hizmet alımları yapmış ve yapmaya da devam etmektedirler. Ancak özellikle küçük ölçekli sağlık tesislerimizin bazılarında koruma ve güvenlik hizmetlerinin olmadığı, hizmet alımına çıkmak isteyen sağlık tesislerimizin ise Kurumumuz tarafından fınansal sürdürülebilirlik amacıyla yapılan düzenlemeler ve sınırlamalar (Birlik İşçi Havuzu/Sağlık Tesisi İşçi Havuzu) doğrultusunda alamadıkları görülmektedir.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda;

a) Koruma ve güvenlik hizmet alımları kapsamında hiçbir işçi çalıştırmayan sağlık tesislerimizin ihtiyaç duymaları halinde, Kurumumuz düzenlemeleri çerçevesinde getirilen sınırlamalara (Birlik İşçi Havuzu/Sağlık Tesisi Havuzu) tabi olmadan en fazla 4 kişilik koruma güvenlik hizmet alımı yapmaları yukarıda bahsedilen mevzuat doğrultusunda gerekli izinleri almaları kaydıyla uygun görülmüştür.

b) Koruma ve güvenlik hizmet alımı kapsamında hiçbir işçi çalıştırmayan ve işçi havuzu kapsamında eksik işçisi bulunan sağlık tesislerimiz ise söz konusu eksik sayıyı öncelikle koruma ve güvenlik hizmet alımlarında kullanacaklardır. Eğer eksik sayı ihtiyacı karşılamıyorsa ilave işçi alabileceklerdir. (Örnek; Havuz uygulaması kapsamında 2 eksik işçisi olan bir sağlık tesisi, 4 kişilik koruma ve güvenlik hizmet alımı kapsamında 2 işçiyi bu eksik sayıdan geri kalan 2 işçiyi ise ilave olarak alabilecektir.)

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Ali İhsan DOKUCU

Kurum Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber