'Sosyal güvenlik' alarm veriyor

Maliye Bakanlığı kendi hazırladığı raporlarla kurumdaki çöküşe ışık tuttu.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Aralık 2013 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sosyal güvenlik' alarm veriyor

FIRAT KOZOK

ANKARA - Başbakan Tayyip Er-doğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu sık sık "SSK'yi batırmakla" suçlarken, Maliye Bakanlı-ğı raporlan, kuruma ödenen "görev za-rarlarının" AKP iktidarıyla tavan yap-tığını ortaya koydu. 2009'da 12.5 mil-yar TL olan görev zararı, 5 yılda nere-deyse iki katma çıktı. Bu yılın yalnız-ca 10 ayında kuruma aktarılan kaynak miktarı 20.5 milyar TL'ye ulaştı.

Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Mü-dürlüğü dönemi üzerinden sık sık eleş-tiren Erdoğan, partisinin bir mitingin-de "Şöyle tesadüfen bir SSK Genel Müdürlüğü verdiler, memur Kemal Efendiye. O görevi yaptığın zaman SSK'yi hatırdın ya, her yıl zarar, za-rar, zarar. İşte buyurun rakamlar ortada" demişti.

Bu rakamlar Başbakan'ı üzecek

Erdoğan'ın bu çıkışlarına karşı Ma-liye Bakanlığı'nca hazırlanan istatistik-ler Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ver-diği açığın AKP iktidarıyla Cumhuriyet rekoruna ulaştığım ortaya koydu.

Buna göre, devlet 2009 yılında kamu kurumlarına toplam 16 milyar 305 milyon 509 bin TL görev zararı ödedi. Ya-ni kurumların oluşturduğu görev zarar-larının bedeli yurttaşın cebinden çıktı. Bu 16.3 milyar TL'nin 12 milyar 524 milyon 45 bin TL'sini Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görev zararı oluşturdu.

2010 yılında toplam görev zararı öde-mesi 16.2 milyar TL'ye ulaşırken bu ra-kamın içindeki SGK payı da 13.2 mil-yara ulaştı. 2011 'de toplam görev zara-rı 18.8 milyar, SGK'nin görev zararı da 15.3 milyara yükselirken, artış 2012'de ve bu yıl da sürdü. Geçtiğimiz yıl 21.8 zara-rının 18.1 milyar TL'sini SGK'nin za-rarı oluşturdu.

10 ayda 20.4 milyar

Son 5 yıldır istikrarlı bir şekilde yük-selen görev zararları bu yıl rekor sevi-yeye ulaştı. Yılın ilk 10 ayında devle-tin kasasından görev zararları için çı-kan toplam rakam 23 milyar 308 mil-yon 974 bin TL oldu. Bu rakamm ise 20 milyar 466 milyon 307 bin TL'sini SGK'nin aörev zararları oluşturdu.

Şimdiki başkanın vay haline..

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, SGK'nin kurulduğu dö-nemde hem çeşitli sivil toplum örgütlerinin hem de CHP'nin "Kuru-mun gelirleri sadece primlerden kar-şılanırsa sistem sürdürülebilir olmaz. Mutlaka vergiler devreye sokulma-lı" uyarısını yaptıklarını anımsattı. Bu yıl kurum için beklenen görev zara-rı ödemesinin 24 milyar TL olduğu-nu belirten Özel, "Aslında geçen yıl da rakam yüksek çıkacaktı ancak ye-niden yapılandırma adı altında mas-keleme yapıldı ve rakam biraz düş-tü" dedi. Özel, "Türkiye OECD ülkele-ri arasında gayri safi milli hasıladan sağlığa en az pay ayıran ülke. Bu tab-lo şunu gösteriyor, senin hastan ilaç kullanmış, tedavi olmuş gelirin ise gi-derini karşılamamış. Bu bir açıdan sana zarar bana kardır" dedi. Özel, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na yönelik SSK eleştirileri konusunda da "Eğer Başbakan'ın Sayın Kılıçdaroğlu'na yönelik 'SSK'yi batırdın' sözleri sami-miyse vay o zaman şu anki SGK baş-kanının haline. Çünkü başbakan sa-mimiyse eğer önümüzdeki 20 yıl bo-yunca bu bütçe rakamlarının hesabı-nı sorar" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber