Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı'nın son hali

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Aralık 2013 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı'nın son hali

Banka kartları (kredi kartları dahil) kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen perakende satışlarla ilgili yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişlerine dair usul ve esaslara yönelik Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı hazırlanmıştır.

Bu taslağın geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için Başkanlığımızca çalışmalarımız devam etmekte olup; mevcut taslakta yer alan konuların geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulması ile ilgili görüş ve önerilerinizi [email protected] e-posta adresine iletebilirsiniz.

Maliye Bakanlığından:

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

(Sıra No: )

1. Giriş

Bankacılık kartları (Kredi Kartı, Banka Kartı, Ön Ödemeli Kart) kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen perakende teslim ve hizmet ifalarına ilişkin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişlerine dair usul ve esaslar işbu Tebliğin konusunu teşkil etmektedir.

2. Dayanak

4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinin son fıkrasında "Maliye Bakanlığı düzenlenmesi mecburi olan belgelerde bulunması gereken zorunlu bilgileri belirlemeye... yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde, Maliye Bakanlığının, mükellef ve meslek grupları itibariyle muhasebe usul ve esaslarını tespit etmeye, bu Kanuna göre tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilaveten tutulmasını veya düzenlenmesini uygun gördüğü defter ve belgelerin mahiyet, şekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilgileri belirlemeye, bunlarda değişiklik yapmaya; bedeli karşılığında basıp dağıtmaya veya üçüncü kişilere bastırıp dağıtmaya veya dağıttırmaya, bunların kayıtlarını tutturmaya bu defter ve belgelere tasdik, muhafaza ve ibraz zorunluluğu getirmeye veya kaldırmaya, bu Kanuna göre tutulacak defter ve düzenlenecek belgelerin tutulması ve düzenlenmesi zorunluluğunu kaldırmaya yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

Mezkür hükümlerle Bakanlığa (Maliye Bakanlığı) tanınan yetkiye istinaden, bankacılık kartları kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen teslim ve hizmet ifaları ile ilgili olarak 426 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kullanılması mecburi kılınan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişleri ve banka POS belgelerinin aşağıda yer alan esaslar çerçevesinde birleştirilmesi uygun görülmüştür.

3- Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Fişleri

Bankacılık kartları ile yapılan teslim ve hizmet ifalarına dair yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişlerinin müşteri nüshalarının ekteki 2

örneğe uygun olarak düzenlenmesi ve müşterilere verilmesi gerekmektedir. Söz konusu müşteri nüshasında ödeme kaydedici cihaz fişlerinde yer alan mali bilgiler yanında POS cihazı vasıtasıyla yapılan ödeme işlemine dair bankacılık bilgileri de yer almaktadır. Diğer bir ifadeyle, mali bilgiler içeren ödeme kaydedici cihaz fişi ile bankacılık işlemine dair bilgiler içeren ve POS cihazları tarafından üretilen belge (slip) bu Tebliğ ekinde yer alan şekilde birleştirilmiştir.

İşyeri nüshalarında ise uygulama farklı olup, müşteri nüshasında yer alan bilgilerden sadece mali olanlarının ilgili mevzuata uygun şekilde yazarkasanın elektronik kayıt ünitesine (EKÜ) kaydedilmesi, banka POS belgesine dair bilgilerin ise EKÜ'ye kaydedilmeksizin yalnızca kağıt ruloya basılması gerekmektedir. Bu Tebliğde açıkça ifade edilen hususlar haricinde, POS cihazlarından üretilen sliplerin işyeri nüshalarıyla ilgili herhangi bir değişiklik bahis mevzuu olmayıp bu konuya dair ulusal ve uluslararası kartlı ödeme sistemleri kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi icap etmektedir.

Ödeme kaydedici cihaz fişi müşteri nüshasında, baş tarafta mükellefin faaliyetinde kullandığı ve bankacılık sistemlerinde kayıtlı olan işletme adı (tabela unvanı), ticaret unvanı, adı, adresi, internet adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik/TC kimlik numarası ile ticaret sicil numarasının (merkeze ait) kolaylıkla yazılabileceği ve gerektiğinde güncellenebilecek bir kısım yer alır.

Diğer bilgilerden ayrı olarak tarih, müteselsil fiş numarası ve saat ("Fiş No" ve "Saat" ibareleri de olacak) bulunmalıdır.

Tarih ve müteselsil fiş numarası bir satıra, saat bir alt satıra veya aynı sıra dahilinde alt alta yazılabilir.

Müteselsil fiş numarası, belli bir limite kadar (en az bir milyon) devam edecek veya her günün sonunda "Z" raporu alındıktan sonra sıfırlanıp tekrar 1'den başlayarak ilerleyecek tarzda olmalıdır.

Katma değer vergisi oranları dikkate alınarak departmanlara programlanan mal cinsleri ve vergi oranları ile vergi dahil satış tutarları yer almalıdır.

Mal cinsleri en az beş harfle (karakterle) kısaltılarak, ancak anlaşılır bir şekilde gösterilmelidir.

Vergi oranları ile satış bedelinin bir birine karışmaması için bedelin sol başına (*) işareti konulmalıdır. 3

Alınan toplam katma değer vergisi "TOPKDV" veya "KDV", bunun hemen altında, vergi dahil toplam satış tutarı "TOPLAM" veya "TOP" olarak gösterilir.

TOPLAM" ve "TOPKDV" ifadeleri diğer bilgilerden ayırdedilebilmesi bakımından, büyük harflerle (çift yazılımlı), değişik renklerde veya iki çizgi arasında gösterilmelidir.

Ödeme şekilleri (Nakit, Çek, Kredi vs..) ile para üstü, "TOPLAM"dan sonra gelecek şekilde ayrıca gösterilmelidir.

Son kısımda mali sembol, firma kodu ve en az altı rakamdan oluşacak cihaz sicil numarası bulunmalıdır.

Bankacılık işlem bilgileri, fişin mali sembolden sonraki satırından itibaren başlayacak ve bu bölümde ulusal ve uluslararası kartlı ödeme kurallarına göre yazılması gereken bilgiler ile bankacılık uygulamalarının gerektirdiği bilgiler yer alacaktır. Bankaların kendi ihtiyaçları doğrultusunda ilave bilgilerin de yer alması mümkün bulunmaktadır. Mükellefin faaliyetinde kullandığı işletme adı (tabela unvanı), ticaret unvanı ve adres bilgileri ile tarih ve saat bilgileri, fişin mali bilgilerin yer aldığı baş tarafında bulunduğundan, bankacılık bilgilerinin bulunduğu bölümünde tekrar yer almamalıdır.

POS cihazı tarafından üretilen belgenin (slip) işyeri nüshası, mevcut durumda olduğu gibi yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişinden ayrı bir belge olarak kağıt ruloya basılacak ve bankacılık uygulamalarının gerektirdiği bilgileri ihtiva edecektir. Ancak bu belgenin işyeri nüshasının üzerinde, ilgili ödeme kaydedici cihazın firma kodu, sicil numarası ve aynı işlemle ilgili üretilen ÖKC fişinin (hem mali bilgiler hem de bankacılık bilgilerini ihtiva eden müşteri nüshası) sıra numarasının da bulunması zorunludur. Ayrıca slipin üzerinde kolayca görülecek şekilde "mali değeri yoktur" ibaresinin yer alması gerekmektedir. İşyeri nüshasında, mal cinsleri, vergi oranları, KDV tutarı gibi mali bilgiler (tutar hariç) yer almamalıdır.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli olanlarda bu Tebliğ ile ihdas edilen ve bankacılık bilgilerini de ihtiva eden ödeme kaydedici cihaz fişi ile POS belgesinin (slip) işyeri nüshasının yazarkasanın yazıcısından basılacağı tabiidir. Diğer taraftan, EFT-POS özelliği olmayan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda bankacılık bilgilerini de ihtiva eden ödeme kaydedici cihaz fişi yazarkasanın yazıcısından bastırılacak olup, POS belgesinin işyeri nüshası ise POS cihazının veya yazarkasanın yazıcısından bastırılabilir. 4

Bankacılık kartları ile yapılan ödeme karşılığında ödeme kaydedici cihaz fişi yerine fatura düzenlenmesi söz konusu ise, bu durumda yazarkasa fişi düzenlenmediğinden POS sliplerinin müşteri nüshaları ve işyeri nüshalarının öteden beri devam eden uygulamaya göre düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, düzenlenecek POS sliplerinde (hem müşteri nüshası hem de işyeri nüshası üzerine ilgili faturanın tarih ve sayısı, yazarkasanın seri nosu) ile "mali değeri yoktur" ibaresi yer almalıdır. E-fatura düzenlenmesi söz konusu ise POS sliplerinde satış işlemine dair ÖKC tarafından düzenlenecek bilgi fişinin numarası yer almalıdır.

Ödeme kaydedici cihaz fişleriyle ilgili işbu Tebliğde açıkça düzenlenen hususlar haricinde, 3100 sayılı Kanunun ilgili mevzuatında yer alan düzenlemeler geçerlidir.

4- Uygulamaya Geçiş Süresi

01.01.2014 tarihinden itibaren kullanıcılara teslim edilecek (satılıp henüz teslim edilmeyenler dahil) yeni nesil ödeme kaydedici cihazların yukarıda açıklandığı şekilde belge düzenleyecek özellikte olması zorunludur. Bu tebliğin yayımlanmasından evvel teslim edilmiş yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanan mükellefler, cihazlarının üretici veya ithalatçısı olan yetkili ödeme kaydedici cihaz firmasına müracaat ederek cihazlarını 31.01.2014 tarihine kadar yukarıda sayılan özellikleri haiz hale getirtmeleri mecburidir. Yetkili firmaların bu talepleri yerine getirmeleri zorunludur.

Tebliğ olunur. 5

(EK)

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ BANKA POS BİLGİSİ İHTİVA EDEN FİŞ ÖRNEĞİ (MÜŞTERİ NÜSHASI)

.......................................

....................................... .......................................

.......................................

.......................................

.......................................

TARİH : 21.10.2013

FİŞ NO: 0001

SAAT : 09:05

GAZETE %0 *10,00

EKMEK%1 *12,00

AYAKKABI%8 *22,00

ŞAMPUAN%18 *15,00

-------------------------------------

TOPKDV *4,04

TOPLAM *59,00

-------------------------------------

KREDİ *60,00

P.ÜSTÜ *1,00

MF AA 12345678

Bankacılık işlem bilgileri

. . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mükellefin faaliyetinde kullandığı işletme adı (tabela unvanı), ticaret unvanı, adı, adresi, internet adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik/TC kimlik numarası ile ticaret sicil numarası (merkeze ait)

Tarih

Fiş No.

Saat

Mal Cinsleri, Vergi Oranları ve

Vergi Dahil Satış Tutarları

Katma Değer Vergisi Tutarı,

Vergi Dahil Toplam Satış Tutarı

MF (Mali Sembol), Firma Kodu ve Cihaz Sicil Numarası

Bu bölümde, ulusal ve uluslararası kartlı ödeme sistemleri kurallarına göre yazılması gereken bilgiler ile bankacılık uygulamalarının gerektirdiği bilgiler bulunacaktır. Mükellefin faaliyetinde kullandığı işletme adı (tabela unvanı), ticaret unvanı, adres bilgileri ile tarih ve saat bilgileri, fişin mali bilgilerin yer aldığı baş tarafında bulunduğundan, bu bölümde tekrar yer almamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber