'Açılın ben doktorum' tarih mi oluyor

TAM günle ilgili torba kanuna giren madde, “Ben doktorum, müdahale edelebilirim” cümlesini adeta tarihe gömecek. Tasarıdaki ilgili maddeye göre, artık acil durumlarda orada bulunan doktorun müdahalesi belli koşullara bağlı olacak.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Aralık 2013 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Açılın ben doktorum' tarih mi oluyor

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, "Mesela yolda bayılan bir hasta var. Doktor önce ambulansı çağıracak, sonra ambulans gelene kadar sınırlı bir şekilde müdahale edebilecek. Ambulans çağırmadan müdahale de yasak. Ambulans geldi ambulans da teknisyen var, ama siz doktorsunuz. Yine müdahale edemezsiniz. Ayrıca hastanın durumunun acil olmadığı belirtilerek de, doktor müdahalesi yasaya aykırı olarak yorumlanabilir" dedi. Uçaklarda acil durumlarda doktor bulmanın da imkansız hale geleceğini söyleyen İlhan, "Dünya Tabipleri Birliği'nin Genel Sekreteri de, bana bunu hatırlattı. Bu düzenlemeden sonra uçakta 'doktorum' dememek, sessiz kalmak daha mı iyi olur acaba diye görüş belirtti" bilgisini verdi.

HAPİS VE PARA CEZASI

Tam günü düzenleyen yasa tasarısında yer alan madde, olağanüstü durumlarda doktor müdahalesini düzenliyor. Düzenlemeye göre, 'olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç, ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.' Söz konusu maddenin başta Gezi Parkı olmak üzere eylemlerde hastaları tedavi eden doktorlara yönelik bir madde olarak algılandığını belirten TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, bu maddenin günlük yaşama da çok ciddi yansımaları olacağını söyledi. Düzenleme yasalaşırsa, herhangi bir ortamda veya yolda sağlık durumu kötüleşen bir hastaya müdahale etmenin zorlaşacağını belirten İlhan, "Çünkü bu düzenleme, doktorlara büyük sorumluluk yüklüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber