Flaş: Şemdinli savcısı meslekten atıldı

Haber Giriş : 20 Nisan 2006 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etti.

Kurul, kararı bire karşı altı üyenin oyuyla aldı. Kurul Sarıkaya'yı ayrıca karar kesinleşinceye kadar açığa aldı.

Sarıkaya'nın Şemdinli iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı 'yargı sürecini etkilemek'le suçlaması üzerine harekete geçen Genelkurmay Başkanlığı Savcı Sarıkaya hakkında 21 martta Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Genelkurmay, suç duyurusunda, Savcı Sarıkaya'nın yetkisi dışına çıkarak, iddianamesinde üst düzey komutanların isimlerine yer verdiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile komutanları küçük düşürdüğünü belirtti.

Suç duyurusunda ayrıca, Savcı Sarıkaya'nın, iddianamede yeterli ve inandırıcı delillere dayanmadan, komutanlar hakkında kuşkular yaratarak, görevini kötüye kullandığı iddiasına da yer veriliyordu.

Suç duyurusunun ardından olay yerine müfettişlerini gönderen Adalet Bakanlığı, Sarıkaya ile ilgili bir rapor hazırladı. Müfettişlerin hazırladığı raporda, savcı Ferhat Sarıkaya'ya iki eylemden dolayı disiplin cezası verilmesi istendi.

Bu eylemler, 'CMK'ya göre iddianamede bulunmaması gereken hususlara yer vermek' ve 'İl Jandarma Alay Komutanlığı'na yazılan bir yazı'.

Raporda, Sarıkaya'ya verilecek cezanın türünün takdiri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na bırakıldı. Dosyayı bugün inceleyen Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu, Sarıkaya'nın 'meslekten ihraç' edilmesine oy çokluğuyla karar verdi.

Büyükanıt hakkındaki suçlamalar

Van Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı ve Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma evrakının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edildiği belirtilmişti.

Orgeneral Büyükanıt, Şemdinli'de yakalanan Astsubay Ali Kaya için "kendisini tanırım. İyi çocuktur" demişti.

CNNTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber