Mortgage tasarısının görüşmeleri ertelendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2006 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ipoteğe dayalı uzun vadeli konut kredisi kullanılmasının kurallarını düzenleyen yasa tasarısının (Tutulu Satış-Mortgage) tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerine geçilmesi kabul edildi. Ancak daha sonra, tasarının görüşmeleri ertelendi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin bu kanuna ihtiyacı olduğunu söyledi. Tasarının yasalaşmasıyla konut edinmenin kolaylaşacağını söyleyen Şener, Türkiye'de konut açığı bulunduğunu, konut açığı sayısına gecekondu ve yazlık olarak kullanılan konutları dahil etmediklerini bildirdi.

Bankaların, topladıkları mevduatların büyük bölümünü konut kredilerine kullandırdığını kaydeden Şener, 7 Nisan 2007 tarihi itibariyle bankaların 15 milyar 523 milyon YTL konut kredisi kullandırdıklarını açıkladı.

Vatandaşların, bankalardan uzun vadeli kredi almayı tercih etmediklerini bildiren Şener, tutulu satış yöntemiyle hem uzun vadeli hem de düşük faizli konut edinmenin mümkün olacağını söyledi.

Şener'in verdiği bilgiye göre, tutulu satış yöntemiyle 20 yıl vadeli ve yüzde 1 sabit faizli 50 bin YTL kredi alan bir kişi, bankaya ayda 551 YTL taksit ödeyecek. Aynı kişi, yüzde 0.5 sabit faizle aynı oranda kredi alırsa ayda 358 YTL taksit ödeyecek.

Şener'in konuşmasından sonra Komisyon Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu, görüşmelerin bir başka gün devam edeceğini bildirerek, toplantıyı kapattı.

Toplantı sonrasında gazetecilerin, "SPK Başkanı ile ilgili eleştirilere neden cevap vermediğini" sorması üzerine Şener, "Ben, öyle her yerde, herkes gibi konuşmam. Bu kurumların itibarını korumak da benim görevim" dedi.

Şener, bir başka soru üzerine, tasarının görüşülmesinin ertelenmesini kendisinin istediğini bildirerek, "Alt komisyon raporunu yeterince inceleyemedim. Önümüzdeki hafta komisyona getiririz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber