TSK doğruladı: Sınırda yoğun operasyon var

Haber Giriş : 21 Nisan 2006 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri kaynaklar: Bölgedeki birlikler takviye edildi. Yoğun operasyon sürüyor.. Radikal gazetesinden Murat Yetkin yazdı..

Genelkurmay kaynakları, Türkiye'nin Irak ve İran'la sınırının bulunduğu bölgelerde, yasadışı PKK'ya yönelik olarak 'yoğun' bir operasyonun başladığını doğruladı. Genelkurmay'dan bir yetkili, dün bu konuda artan işaretler üzerine sorduğumuz soruya şu kısa yanıtı verdi: "Bölgedeki birliklerimiz takviye edilmiştir. Operasyonlar yoğun ve kararlı bir şekilde devam etmektedir ve edecektir."

Bölgeden gelen askeri yığınak haberleri, son olarak dünkü Posta gazetesinde, TSK'nın 250 bin askerle bir harekât başlatacağı ve harekâtın komuta merkezinin Şırnak'ta olacağı şeklinde duyurulmuştu. Genelkurmay kaynakları, Kara Kuvvetleri Karargâhı'nın yer değiştirmeyeceğini söylemekle yetiniyor ancak, komuta merkezinin bölgede olacağı ve harekâtın Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un planlamasıyla, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın komutasında yürütüleceğini gösteriyor. Harekâtın yürütülmesinde Orgeneral Şükrü Sarıışık komutasındaki İkinci Ordu'nun asli görev üstleneceği, ancak bölgedeki birliklerin Trakya dahil ülkenin değişik yerlerindeki seçkin birliklerce takviye edilmiş olduğu anlaşılıyor.

Genelkurmay'ın, bir harekât için birlik takviyesi haberlerini doğrulaması pek alışılmış bir durum değil. Bu da harekâtın kapsamı hakkında bir fikir veriyor. Harekâtın, 1997 Mayıs ayında başlatılan ve TSK'nın Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana kalkıştığı (1974 Kıbrıs dahil) en büyük harekât sayılan ve Irak topraklarını da içine alan 'Balyoz Harekâtı'ndan da büyük olabileceği yorumları yapılıyor.

Bu harekâtın Irak topraklarına sıçrayıp sıçramayacağı bilinmiyor. Ancak kaynaklar, daha önceki harekâtlarda Irak sınırına ilişkin alınanlara benzer önlemlerin alındığına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, 1997'deki Balyoz Harekâtı'nın yapılmasında, ABD'den alınan uydu istihbaratının önemli rol oynadığına dikkat çekiyor ve Irak'ta bu çapta bir harekâtın ABD ile belli ölçüde işbirliğini gerekli kıldığını söylüyorlar. Genelkurmay, kapsamlı harekât olduğu haberlerini, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Ankara ziyareti arifesinde doğruladı.

Bu çerçevede, ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephan Hadley'nin geçen eylül ayındaki, CIA Başkanı Porter Goss'un aralık ayındaki ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'in geçen ayki Ankara ziyaretleri öne çıkıyor.

Pace, Ankara'da 23 Mart'ta Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök ile görüşmüştü. 24 Mart sabahı Büyükanıt, davet üzerine Erdoğan'a gitti. Ankara'yı heyecanlandıran bu görüşmede ağırlıkla iç güvenlik konuşulduğunu aynı akşam Özkök açıkladı. Başbakan'ın harekât görev emrini o görüşmede verip vermediği açıklanmadı.

Ancak kararın aylar öncesinden, sonbaharda verildiği, hazırlıkların aylardır sürdüğü anlaşılıyor. Bu harekâtı ve hazırlıklarını, Meclis'teki yeni Terörle Mücadele Yasası, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun canlandırılması ve Başbakanlığa bağlı olarak terörizmle mücadeleyi koordine edecek bir Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü kurulması hazırlığı ile birlikte düşünmek gerekiyor.

Harekâtın asıl gücüne TMY değişikliklerinin Meclis'ten geçip Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanması ardından ulaşması sürpriz olmamalı.

Murat Yetkin / Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber