Emniyet'te artık 'WhatsApp' yerine 'Kripto' devri

Güvenlik gerekçesiyle anlık ileti paylaşma uygulamalarını personeline yasaklayan EGM, kendi mesajlaşma sistemi olan ‘kripto’yu kurdu. Polisler kripto ile fotoğraf, sesli ve görüntülü mesaj da paylaşabilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Aralık 2013 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet'te artık 'WhatsApp' yerine 'Kripto' devri

SERTAÇ KOÇ

Güvenlik gerekçesiyle, "WhatsApp, Viber, Tango, Line, Wechat ve Skype" gibi anlık ileti paylaşma uygulamalarını personeline yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), kendi anlık mesajlaşma sistemini geliştirdi. Polisler, "Kripto" adı verilen anlık ileti paylaşımı sistemi üzerinden fotoğraf, sesli ve görüntülü mesaj, konum ve kişi bilgilerini birbiriyle paylaşabilecek.

EGM, bir süre önce akıllı telefonlarda kullanılan, "WhatsApp, Viber, Tango, Line, Wechat ve Skype" gibi anlık mesajlaşma uygulamalarının personel arasında kullanılmasına yasak getirmişti.

Güvenlik tehdidi

EGM, il emniyet müdürlüklerine gönderdiği genelgede, bu uygulamalar üzerinden yapılan mesajlaşmanın, diğer tarafa ulaşmadan önce program sahibi sunucularca yüklendiğini belirtmişti. Bu nedenle personeller arasında yapılan göreve ilişkin paylaşımların da güvenliğinin tehlikeye girebileceği ifade edilerek, bu uygulamaları kullanarak görevlere ilişkin bilgi, belge, resim, dosya ve konum bilgisinin paylaşılmamasını istemişti. Milliyet'in aldığı bilgilere göre, EGM Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı, bu yasak üzerine, emniyet teşkilatının göreve ilişkin kullanabileceği bir anlık mesajlaşma uygulaması geliştirmek için kolları sıvadı.

3. kişilere yasak

Emniyet bünyesinde oluşturulan uzman ekip tarafından yürütülen kapsamlı çalışmalar sonucunda "Kripto" isimli anlık mesajlaşma uygulaması geliştirildi. Kripto, yapılan test aşamalarının ardından aktif hale getirildi. Emniyet teşkilatı böylece, göreve ilişkin bilgi, belge ve dosyaları içeren sesli ve görüntülü mesaj, konum ve kişi bilgilerini Kripto üzerinden paylaşılabilecek. Kripto'nun sunucularının da Bilgi Teknolojileri Dairesi'ne ait olması nedeniyle, herhangi bir güvenlik sorunu ile de karşılaşılmayacak. Personele ait telefon numaralarının da doğrulanacağı sisteme herhangi bir şekilde üçüncü kişilerin giriş yapması otomatik olarak engellenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber