Gezi'nin orantı hesabı YÖK'e düştü

Eylemlerde ‘aşırı güç’ kullandığı iddia edilen polislerle ilgili soruşturma yürüten savcılık, MOBESE kayıtlarını inceletmek için YÖK’e başvuracak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Aralık 2013 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gezi'nin orantı hesabı YÖK'e düştü

SEDA KILIÇ

Gezi protestoları sırasında 'orantısız güç' kullandığı iddia edilen polislerle ilgili Savcılık soruşturmasında MOBESE kayıtlarını inceleyecek personel bulunamıyor. Soruşturmayı yürüten Savcı Adnan Çimen, olayların yaşandığı bölgedeki MOBESE kayıtları ile işyerlerine ait kamera görüntülerini istedi. Ayrıca, yazılı ve görsel medyadan da fotoğraf ve kamera kayıtları talep edildi. Savcılık, gönderilen onlarca terebyte'lık görüntülerin incelenmesi için ise farklı bir yol izledi.

NEDEN POLİS İZLEMİYOR: Bu tür görüntüleri genellikle İstanbul Emniyeti Kriminal Şube'ye incelettiren savcılık, soruşturmanın polislerle ilgili olması nedeniyle görüntüleri Jandarma'nın izlemesine karar verdi. Ancak Jandarma, görüntüleri inceleyebilecek kadroya sahip olmadığı yönünde bir cevap verdi. Bunun üzerine İstanbul'daki tüm üniversitelerin hukuk fakültelerine yazı gönderildi.

ÖNCE CEVAP VERDİ: Savcılık'ın hukuk fakültelerinden rapor istemesinin nedeninin de "polislerin müdahalelerinin görev kapsamında mı yoksa orantısız güç mü olduğunun hukukçu gözüyle belirlenmesi" olduğu öğrenildi. 'Görüntüleri izleyip rapor hazırlamaları için ekip kurması' istenen üniversitelerden sadece İstanbul Hukuk '10 kişilik ekip kuracağız' açıklaması verdi. Ancak üniversite de 'personelimiz yok' diyerek incelemeden caydı.

SON ÇARE: Bunun üzerine Savcılık, YÖK'e dilekçe göndererek rapor hazırlaması için bir üniversiteyi görevlendirmesini isteyecek.

EMRİ SİZ Mİ VERDİNİZ

Bilirkişilerin inceleyeceği görüntüler üzerinden polisler tespit edilmeye çalışılacak. Polisler hakkında soruşturma açılacak. Savcılık ayrıca 'orantısız güç' uyguladığı tespit edilen polislerin şube müdürlerini de ifadeye çağıracak. Savcı Adnan Çimen, müdürlere "Emri siz mi verdiniz" diye soracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber