KEY hesabına düşük nema yolda

Haber Giriş : 22 Nisan 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'müjde' olarak açıkladığı Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarındaki birikimin nemalandırılmasında uygulanması öngörülen faiz oranıyla hükümetin hak sahiplerini mağdur edeceği öne sürülüyor. TBMM'ye sunulan tasarıda KEY anapara tutarlarının 1987-1999 yılları arasındaki nemasının hesaplanmasında Emlakbank'ın altı ay vadeli mevduata uyguladığı faizin verilmesi öngörüldü. Oysa Emlakbank bu dönemde KEY hesapları altı ay vadeli mevduat olarak tutulduğu için, bu vadeye piyasanın neredeyse yarısı kadar faiz uyguluyordu.
Konut edindirme yardımını düzenleyen yasa tasarısı TBMM'ye sunulurken, bu düzenlemeyle KEY hesaplarının nemalandırılmasında faiz 'oyunu' yapıldığı ortaya çıktı.

Emlak'ın faizi Ziraat'in 23 puan altında
Tasarıya göre, hak sahiplerinin konut edindirme yardımı anapara tutarlarının nemalandırılmasında; 1 Ocak 1987 ile 29 Aralık 1999 arasındaki dönem için Emlak Bankası'nın altı ay vadeli mevduata uyguladığı faiz uygulanacak. Emlak Bankası, KEY hesaplarının yasa gereğince altı ay vadeli mevduatta tutulması nedeniyle altı ay vadeli mevduata çok düşük faiz uyguladı. Örneğin, Ziraat Bankası'nın altı ay vadeli mevduata yıllık 71 faiz ödediği 1993 yılında Emlak Bankası sadece yüzde 48 faiz uyguluyordu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber