Savcı var, savcı var

Haber Giriş : 22 Nisan 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cinayet soruşturmasında sanığı tahliye eden Canpolat, 'çeteci'yi ziyaret eden Yüksel ve bir başbakana yetkisiz suç yönelten Şalk'a disiplin cezası verilmedi

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya verilen cezanın ağırlığı, adaletin kendi mensuplarına karşı tutumunu da tartışma konusu yaptı. Savcı Sarıkaya, komutanlarla ilgili iddiaları Genelkurmay'a ilettiği için cezalandırılırken, devlet adına işlenen suçları görmezden gelen, çoğu önemli soruşturmayı örtbas etmekle eleştirilen, oğlunun iş arkadaşı çetecileri tahliye eden savcı ve başsavcılara dokunulmadı.
Türkiye'de onlarca aydını tek iddianameyle vatan hainliği ile suçlayan ya da milletvekillerine 'metastas yapan habis ur' suçlaması getiren savcı ve başsavcılar hakkında ise değil soruşturma, inceleme bile yapılmadı.

Yargıya gözdağı mı?
Sarıkaya, 'meslek şeref ve haysiyetiyle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda' bulunduğu gerekçesiyle ihraç edildi. Sarıkaya'ya verilen cezanın çok ağır olması, öncelikle Şemdinli sanıklarını yargılayacak mahkeme üzerinde, ancak genelde yargıya gözdağı olacağı için eleştiriliyor. Bir tartışma da adaletin cezalandırma konusunda dönemlere göre kendi mensuplarına farklı yaklaştığı noktasında başladı. Kamuoyunda tartışmalı soruşturmalarıyla gündem oluşturan savcılarla ilgili onlarca şikâyet sonuçsuz kalırken, Sarıkaya'yla ilgili Genelkurmay'ın şikâyetiyle başlatılan soruşturmada en ağır sonuç çıktı.

Savcı var, savcı var
Savcıların bazılarına sınırsız dokunma özgürlüğü olduğunun sayısız örneği var, ancak aynı savcıların bazı kişi ve meslek mensuplarına ise dokunma yasağı olduğu iddiası da konuşuluyor. İşte, Sarıkaya'ya avukatlık yolunu da kapatan ihraç kararı ile çelişen ve 'Terazi farklı tartıyor' dedirten dokunmama örnekleri:
Çeteciyi tahliye eden başsavcı: Beyoğlu Başsavcısı Ünal Canpolat, oğlunun iş arkadaşlığı da bulunan ve çete hesaplaşması nedeniyle bir cinayeti konu alan soruşturmada, tahliye istemi daha önce mahkemece reddedilmiş sanıkları, bu kez kendi yetkisini kullanarak tahliye etti. Canpolat soruşturma sonunda hiçbir ceza almadı ve emekli oldu. İzmir'de silahlarla yakalanan çeteciyi tahliye eden savcı de ceza almadı.
TBMM'ye rest çeken başsavcı: Ankara DGM Başsavcısı olarak, siyasi parti ve ev baskınlarının yanı sıra çoğu idam istemli toplu davaların mimarı Nusret Demiral, Cumhuriyet tarihinin en tartışmalı savcılarından oldu. Faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturmada Meclis'e bilgi vermeme gücünü de kendinde gören Demiral, disiplin cezası almadı.
Çete ofisindeki savcı: Ankara'da sanıkları arasında bir yüzbaşının da bulunduğu 'sauna çetesi' soruşturmasında çete lideri Kasım Zengin'in bürosuna, dava sanıklarından eski emniyet Genel Müdür Yardımcısı'yla birlikte gittiği belirlenen eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel halen görevinde. Yüksel, bir kadınla ilişkisi nedeniyle de sadece görev yeri değişikliği cezası almıştı.

Soruşturulmadı bile
Aydınlara casus diyen savcı: Duruşmasını bırakıp MHP'li siyasetçilerle hastane açılışına gitme rahatlığında olan Yüksel, aralarında baro başkanlarının da bulunduğu çok sayıda aydını Alman vakıfları davasında 'casuslukla' suçlayabilmişti. Dava beraatle sonuçlandı, ancak savcı bu nedenle ceza almadı. DGM'lerin binlerce kişiyle ilgili ağır suçlamaları soruşturmaya dahi konu olmadı.
'Habis ur' diyen başsavcı: Eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Refah Partisi (RP) hakkında açtığı kapatma davasında parti yöneticileri hakkında 'metastas yapan habis ur' nitelemesi yaptı. Ancak bu nedenle HSYK'nın soruşturmasına uğramadı.
Başbakan ve bakanı suçlayan savcı: Eski Devlet Güvenlik Mahkemesi savcısı Talat Şalk, Enerji Bakanlığı ve Müsteşarı'nın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında düzenlediği iddianamede o zaman Anavatan Partisi Genel Başkanı ve Başbakan olan Mesut Yılmaz ile Enerji Bakanı Cumhur Ersümer hakkında açıkça suç isnadında bulunmuştu. Oysa Şalk'ın Yılmaz ve Ersümer hakkında soruşturma açma ve iddianame düzenleme yetkisi yoktu. Şalk hakkında herhangi bir soruşturma yapılmadı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber