Sanayiciler Valiliğe daha öncede Mitsubishi Jeep almış

Haber Giriş : 22 Nisan 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Valiliği'ne Gebze'de bulunan sanayiciler tarafından alınan 350 bin YTL'lik Mercedes'in yanı sıra geçen yıl Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Taşıt Araçları Yan Sanayi Organize Sanayi Bölgesi'nin de yönetim kurulu kararıyla Valiliğe Mitsubishi Pajero jeep hediye ettiği ortaya çıktı.

Sanayicinin valiliğe makam aracı aldığını doğrulayan Kocaeli Valisi Erdal Ata, 350 bin YTL'lik Mercedes'in Dilovası Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından değil, bunun dışındaki 6 adet OSB tarafından alındığını söyledi. Bu OSB'lerin arasında Kimyacılar, Plastikçiler , Kömürcüler ve Makineciler olduğunu anlatan Vali Ata, OSB'lerden maaş aldığı iddiasına ise "Yasal olarak bunu almaya hakkım var" yanıtını verdi. Firmalara hayır yatırımlarına teşvik ettiğini belirten Ata, okul yaptıran bir firmaya çevre cezası kestiğini de söyledi.

Ata, "Bunlarla kimyasal atıkların alakası yok. 4,5 yıllık Kocaeli Valiliği dönemimde en fazla çevre yatırımını hayata geçiren valiyim. Son 10 yılda 135 bin dolar ceza kesilirken, benim döneminde bunun kat kat üzerine çıkıldı. İstanbul'da Tuzla'da çıkan zehirli varillerin alınan makam aracına bağlanması çok yanlış. Hiç kimse bir firmayı kayırdığımı iddia edemez. Organize Sanayi Bölgeleri'nden aldığım huzur hakkı ise tamamen yasaldır. Bütün valiler alıyor" dedi.

Çevre skandalları ile sarsılan Kocaeli'nde 'Paramız yok' diyerek çevre yatırımı yapmayan Gebze bölgesindeki sanayicilerin iki ay önce Kocaeli Valisi Erdal Ata'ya 350 bin YTL'lik Mercedes marka makam aracı hediye etmesinin yankıları sürerken, daha önce de Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ve Taşıt Yan Sanayi Organize Sanayi Bölgesi'nin bir araya gelerek yönetim kurulu kararıyla Kocaeli Valiliği'ne 68 bin euro değerinde Mitsubishi Pajero marka jeep hediye ettiği ortaya çıktı.

Kocaeli'nde en fazla cezayı kesen vali ben oldum

Kocaeli Valisi Erdal Ata, hakkında çıkan iddialara cevap verdi. Sanayicinin valiliğe makam aracı aldığını doğrulayan Vali Ata, ancak aracın Dilovası Organize Sanayi Bölgesi tarafından değil, bunun dışındaki 6 adet OSB'nin birleşerek aldığını söyledi.

Bu OSB'lerin arasında Kimyacılar, Plastikçiler , Kömürcüler ve Makineciler olduğunu anlatan Vali Ata, OSB'lerden maaş aldığı iddiasına ise "Yasal olarak bunu almaya hakkım var" yanıtını verdi. Ata, ancak gündemde olan kimyasal atıkların olayıyla ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi. Ata 4,5 yıllık Kocaeli Valiliği döneminde en fazla çevre yatırımını hayata geçiren vali olduğunu, son 10 yılda 135 bin dolar ceza kesilirken, kendi döneminde bunun kat kat üzerine çıktıklarını öne sürdü. Vali Ata sözlerini şöyle sürdürdü: "40 yıldır kurulu bulunan ve bugüne kadar gerekli çevre yatırımlarını yapmayan Dilovası OSB benim dönemimde kurulan bir bölge değil. Biz ilk defa oranın kirlilik haritasını çıkardık ve bölgeyi gündeme biz taşıdık. En az 16 milyon euro çevre yatırımı yapılacak. Hangi sanayi kuruluşunun ne eksiği varsa belirledik ve hepsine bildirdik. Orada 30 yıldır faaliyet gösteren Çolakoğlu Metauroloji şirketi bizim baskımızla 150 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi'nin araştırmasını engellediğim söyleniyor. Oraya akademisyenleri araştırma yapması için gönderen benim. Üniversitler özerk değil mi? Nasıl ben böyle bir çalışmaya engel olabilirim.

Hayır işlerine teşvik ediyorum

Buradaki firmaları hayır yatırımlarına teşvik ediyorum. Ama okul yaptıran firmaya en ağır cezayı ben verdim. Geçmiş on yıllık dönemde 135 bin dolar ceza kesilmiş. Biz ise İstanbul'dan sonra en büyük cezayı kesen kurum olduk. İstanbul'da Tuzla'da çıkan zehirli varillerin alınan makam aracına bağlanması çok yanlış. Hiç kimse bir firmayı kayırdığımı iddia edemez. Organize Sanayi Bölgeleri'nden aldığım huzur hakkı ise tamamen yasaldır"

Ceza kesmede taviz vermedik
Vali Erdal Ata'nın verdiği bilgiye göre Kocaeli'nde şirketlere çevre kanunlarına uymadıkları gerekçesiyle 2002 yılında 169.2 milyar, 2003 yılında 12 tesise 190 milyar, 2004 yılında 51 tesise 621 milyar, 2005 yılında 82 tesise 227 milyar ceza kesildi. Valilik, 2006 yılında ise 51 firmaya da ceza kesti. En çok ceza kesen illerden biri olduklarını belirten Erdal Ata, şunları söyledi: "Benim dönemimde İstanbul'dan sonra firmalara ceza kesen ikinci il biziz. İstanbul 2004'te 968 bin YTL ceza keserken, biz 621 bin YTL ceza kestik. İstanbul 2005'te 211 bin YTL ceza keserken biz 227 bin YTL ceza kestik. Ceza kesmede taviz vermedik."

OSB'ler valilerin geçim kaynağı

Erdal Ata aynı zamanda Kocaeli'nin de bulunan 12 organize sanayi bölgesinin de başkanlığını yürütüyor. Her bir OSB'den binlerce YTL maaş alan Erdal Ata, Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteren binlerce firmanın başındaki en büyük denetçi durumunda. İlin en büyük mülki amiri konumunda olmasına rağmen düşük maaşlarla çalışan valiler için Oragnize Sanayi Bölgeleri önemli geçim kaynağı olarak görüyor. Türkiye'nin 80 ilinde yer alan 236 OSB'nin 165'inin başında valileri bulunuyor. Yaklaşık 3 milyar maaş alan valiler bu bölgelerden 6-10 milyar arasında ek gelir elde ediyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber