Bilgisayarsız polis otosu kalmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2006 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik polisleri, kablosuz internete geçiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2003 yılında başlattığı ?Trafik Bilgi Sistemi (TBS) projesi' başarılı oldu.

Artık plaka sorgulama, ehliyet ceza puanı, kişi sorgulama gibi işlemler telsizle 155 Haber Merkezi'ne sormadan birkaç tuşa basılarak anında yapılacak. Ceza puanı dolmuş sürücüler, trafikte rahatça dolaşamayacak. Halen 40 ilde pilot olarak uygulanan proje, yakında yurt genelinde uygulanacak.

Proje kapsamında trafik denetleme araçlarına tablet bilgisayar (tablet PC) takılıyor. Trafik polisleri, bu bilgisayarla cep telefonu hattından kablosuz bir şekilde merkez bilgisayara bağlanarak istediği bilgiye anında ulaşıyor. Trafikten Sorumlu İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Oğuz, şehir içindeki 21 trafik denetleme aracında tablet PC ile hizmet verildiğini, sistemi kullanan araçların merkezdeki dev ekrandan adım adım takip edildiğini söyledi. Oğuz, yıl sonuna kadar İzmir'deki bütün trafik denetleme araçlarına tablet PC yerleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Tablet PC kullanan trafik polislerinden G.K. ve H.T., daha önce araç, ehliyet, şahıs sorgulama gibi işlemler için 155 Haber Merkezi ile telsizle irtibat kurmak zorunda kaldıklarını, şimdi tablet PC'ler sayesinde tüm bilgilere 1-2 dakika içinde ulaştıklarını anlattı.

Tablet PC'ler, dijital bir kalem yardımıyla kontrol edilen klasik cep bilgisayarıyla standart bir dizüstü bilgisayarın birleşimi olarak tanımlanıyor. İzmir'de 21 adet tablet PC bulunuyor ve bu araçlar 24 saat görev yapıyor. Her memurun sisteme girmesi için kendisine ait bir şifresi bulunuyor. Bu şifre ile polisler tablet PC üzerinden her işlemi yapabiliyor. Bir tablet PC'nin fiyatı 3 bin 600 dolar. Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, Dünya Bankası destekli Trafik Bilgi Sistemi'nin yaklaşık 250 milyon dolara mal olacağını belirtti. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Trafik Bilgi Sistemi Müdürlüğü yetkilileri de Türkiye'de trafik ekiplerinin elinde 200 civarında tablet PC bulunduğunu ve 40 ilde şehirlerarası yollarda kullanıldığını kaydetti. Mayısta tablet PC'lerden bin 500 adet daha geleceğini belirten yetkililer, ?Cihazların gelmesiyle ekiplerimiz kablosuz iletişime geçerek, her türlü işlemi online olarak ülkenin dört bir yanından gerçekleştirecek.? diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber