3 Bakan'ın oğlu ve işadamlarına gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı operasyonda altı ayrı adrese baskın yapıldı.

Haber Giriş : 17 Aralık 2013 08:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında Ankara'da 5, İstanbul'da da 49 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında, sabah saatlerinde aralarında bakan çocukları, bürokratlar ve ünlü iş adamlarının da bulunduğu Ankara ve İstanbul'da çok sayıda adrese baskın yapılarak 49 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

KİMLER GÖZALTINA ALINDI

Şu ana kadar gelen bilgiler eşliğinde gözaltına alınan isimler şöyle:

İşadamı Ali Ağaoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, sanatçı Ebru Gündeş'in eşi işadamı Reza Zerrab, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu, Zafer Çağlayan'ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya.


İstanbul'a gönderildiler

Ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu kişilere yönelik düzenlenen operasyonda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu ile birlikte Ekonomi Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da 4 kişi olmak üzere, Ankara'da 5 kişi gözaltına alındı.

Emniyet birimlerinden alınan bilgiye göre; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu S. Kağan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'nın özel kalem müdürleri M.B.K. ve O.K. ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bakan danışmanı S.S. ile yine aynı bakanlığın genel müdürü M.A.K. gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube biriminde sorguları yapılan zanlılar, sağlık kontrollerinin ardından operasyonun merkezi olan İstanbul'a gönderildi.


BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA

İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, aralarında bakan çocukları, belediye başkanı, banka yöneticileri ve işadamlarının da gözaltına alındığı operasyonla ilgili ilk açıklamayı yaptı.

İstanbul Cumhuriyet başsavcısı Turan Çolakkadı, yaptığı açıklamada operasyonların kendi savcılıklarınca yürütüldüğünü ifade ederek, "Bir başsavcıvekilimiz de nezaret ediyor operasyona. Şu an için bilgi veremiyoruz" açıklamasında bulundu.

Gelen bilgilere göre İstanbul'daki yolsuzluk operasyonunu eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ve Celal Kara yönetiyor

Operasyonu Zekeriya Öz yönetiyor

VALİ MUTLU'DAN AÇIKLAMA

İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Eyüp'te katıldığı okul açılışı öncesi gazetecilerin bu sabahki operasyonla ilgili sorularını yanıtladı. Mutlu, "Adli soruşturmanın devam ettiği bu aşamada açıklama yapmak doğru değil. Bütün detaylarıyla daha sonra kamuoyu bilgilendirilecektir" dedi. Vali Mutlu, "operasyonu ne zaman öğrendiniz" sorusuna ise yanıt vermedi.


İstanbul'da aralarında ünlü isimlerin ve işadamlarının da bulunduğu kişilerin evlerine baskın düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında işadamı Ali Ağaoğlu, kabinedeki üç ayrı bakanın oğulları ve Ebru Gündeş'in eşi işadamı Reza Zarrab'ın da bulunduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin gündemini sarsan operasyonu, İstanbul Emniyeti'ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Şube Müdürlüğü ekipleri yürütüyor.

Mali Şube ekipleri uzun süredir devam eden hazırlık çalışmalarının ardından kamu ihalelerinde fesat ve rüşvet operasyonu başlattı. Sabaha karşı başlayan operasyonda önceden tespit edilen 22 adrese baskın yapıldı. Aralarında Türkiye'nin önde gelen işadamlarının da bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı.

İSTANBUL polisi, sabah saatlerinde yaptığı operasyonda gözaltına aldığı bir grup şüpheliyi sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

ÜÇ BAKANIN OĞLU DA GÖZALTINDA

Operasyonun diğer illere de sıçrayacağı, gözaltı sayısının artacağı bildirildi. Gözaltına alınan isimler arasında Ali Ağaoğlu'nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ile İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğullarının da bulunduğu iddia ediliyor.

Gözaltına alınanlar arasında Ebru Gündeş'in eşi işadamı Reza Zarrab da bulunuyor.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, sabaha karşı bazı adreslere baskın yapmış, gözaltına alınanlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi'ne getirilmişti.

Bakan Çağlayan toplantısını iptal etti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile katılacağı; Gölbaşı Eğitim ve Sosyal Tesisi'nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin protokolün imza törenini iptal etti.

Bu sabah saat 09.45'te Ekonomi Bakanlığı'nda yapılması planlanan törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek de katılacaktı.

BİLGİ ALINMASI İÇİN DAVET EDİLDİ

Öte yandan DHA'ya konuşan Ağaoğlu Grup CEO'su Hasan Rahvalı, Ali Ağaoğlu'nun gözaltında olduğu iddiaları üzerine "Gözaltında değil. Bilgi alınması amacıyla emniyete davet edildi" dedi.

Ağaoğlu şirketler grubunun Ataşehir'deki genel müdürlük binasına gelen polis, incelemenin ardından şirketten ayrıldı.

İFADESİNE İHTİYAÇ DUYULDU'

Üç ayrı operasyon şeklinde yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan işadamı Ali Ağaoğlu ile ilgili şirketinden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Ali Ağaoğlu'nun ifadesine ihtiyaç duyulmuştur" denilerek şu bilgiye yer verildi: "Yürütülen geniş kapsamlı bir soruşturma üzerine adli makamlarca Sayın Ali Ağaoğlu'nun ifadesine ihtiyaç duyulmuştur. Yine bu soruşturma kapsamında mahkeme kararı ile şirket merkezimizde bir arama yapılmıştır. Bugün saat 9.00'da ilgililer tarafından 'arama sonucunda herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanmadığı' hususu tutanak ile tespit edilmiştir" denildi.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI DEMİR GÖZALTINDA

Gözaltına alınan isimler arasında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'de bulunuyor. hurriyet'e konuşan belediye kaynakları, Demir'in bilgisine başvurulacağını kaydetti. Aynı kaynaklar, Demir'in sabah erken saatlerde Emniyet'e götürüldüğünü söyledi.

HALBANK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE OPERASYON

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla başlatılan kamu ihalelerinde fesat ve rüşvet operasyonu büyüyor.

Mali polisin Halk Bankası Genel Müdürlüğü'nde inceleme yaptığı bildirildi. Halkbank'ta üst düzey bir yöneticinin de gözaltına alındığı iddia ediliyor.

OPERASYONUN PERDE ARKASI

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele'den edinilen bilgilere göre, operasyonlar bir yıldan beri süren fiziki ve teknik takipler sonrası yapıldı.

Bu sabah düzenlenen operasyonu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor. Soruşturmanın gelen bir ihbar üzerine başladığı ve gözaltına alınan kişilerin yaklaşık bir yıldır takip edildikleri öğrenildi.

Ebru Gündeş'in kocası Reza Sarraf'ın bazı projelerde bakan çocuklarına rüşvet vermek suçlamasıyla gözaltına alındığı iddia edildi

Ayrıca Çevre Bakanlığı ve TOKİ'nin bazı projelerinde üç bakan çocuğunun rüşvet alma iddiasıyla gözaltına alındığı öne sürüldü.

Rüşvet veren şirketler arasında Türkiye'nin dev şirketlerinin yer aldığı iddia edilirken, polislerin Zafer Çağlayan'ın oğlunun Yenimahalle'deki evinde arama yaptığı öğrenildi.

MARMARAY'A ZARAR VERİLDİ

Erdoğan Bayraktar'ın oğlu üzerinden rüşvet vererek ve bakanlığın yetkilerini kullanarak imar usulsüzlükleri, rant yolsuzlukları, yerel yönetimlerin imara açmadığı arazilerin rüşvetle bakanlık üzerinden illegal olarak imara açılması, Fatih Belediyesi'nin sit alanındaki arazilerin bakanlığın gücünü kullanarak illegal olarak imar ve inşaata açılması gelen suçlamalar arasında.

Marmaray projesine ciddi zarar vereceği halde rüşvet karşılığında bazı arsalara imar ve inşaat izni verilmesi de suçlamalar arasında.

KİMLER GÖZALTINA ALINDI

Şu ana kadar gelen bilgiler eşliğinde gözaltına alınan isimler şöyle:

İşadamı Ali Ağaoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, sanatçı Ebru Gündeş'in eşi işadamı Reza Zerrab, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu, Zafer Çağlayan'ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber