HSYK'nın ihraç gerekçesi: Ordu ile yargıyı karşı karşıya getirdi

Haber Giriş : 25 Nisan 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç kararının açıklanmayan gerekçesinin "Ordu ile yargıyı karşı karşıya getirip, yargıyı bugüne kadar görülmedik şekilde yıpratmak" olduğu ortaya çıktı.

HSYK, Sarıkaya'nın meslekten ihraç kararının gerekçesini, haftasonuna kadar tamamlayacak. HSYK kararları "gizli" ve açıklanmıyor. Ancak, kamuoyundaki tartışmayı noktalamak için kısa bir açıklama yapılıp yapılmaması da değerlendiriliyor.

KARARIN ANA HATLARI

Şemdinli iddianamesinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında CMK'ya aykırı olarak görevin kötüye kullanılıp, yetki aşımına gidilerek, imzasız ihbar mektuplarına dayalı suçlamalarda bulunulması.

Büyükanıt'ın adına ilgisi bulunmadığı ve sanığı olmadığı halde, Şemdinli iddianamesinde yer verilmesi.

Mehmet Ali Altındağ'ın Meclis Komisyonu'nda Büyükanıt'a dönük suçlamalarının yer aldığı ifadesinin, Şemdinli iddinamesine aynen alınması.

İmzasız ihbar mektuplarına dayanılarak, hukuka ve yasalara aykırı şekilde asker kişiler hakkında suçlamalarda (27 komutanın suçlanması) bulunulması.

Soruşturma usülüne aykırı davranması.

Jandarma Genel Komutanlığı ile yapılan bir yazışmada Sarıkaya'nın usule aykırı davranması. Yazışmada, görev ve yetkisinin sınırını aşması.

Mesleğin şeref, onur, memuriyet nüfuz ve itibarını bozması

BAŞKANVEKİLİ YAZIYOR

HSYK Başkanvekili Celal Altunkaynak tarafından kaleme alınacak olan gerekçede, Sarıkaya'ya uygulanan "meslekten ihraç" cezasının hukuki dayanağı ayrıntılı olarak yer alacak. Bu bölümde Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun "meslekten çıkarma" cezasını düzenleyen 69'uncu maddesi, Sarıkaya'nın ceza almasına neden olan eylemleri dikkate alınarak yorumlanacak. Bu madde, hakimlik ve savcılık görevini yaparken, "mesleğin şeref ve onurunu zedeleyenler ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte davranışta bulunanların, meslekten ihracını" hükme bağlıyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber