TCDD: Hızlı tren sahibi olacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2006 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'nin ''hızlı tren'' sahibi sekizinci ülke olacağını söyledi.

TCDD'nin telekonferans sistemiyle yapılacak olan bölge müdürlükleri toplantısına katılmak üzere trenle Sivas'a gelen Karaman, Sivas Valisi Hasan Canpolat'ı makamında ziyaret etti. Karaman, burada yaptığı açıklamada, Sivas'ın kendileri için ''demiryolu şehri'' denilecek kadar demiryollarıyla iç içe bir kent olduğunu belirterek, dolayısıyla kentin bu konuda daha nasıl geliştirilebileceği konusunu görüşeceklerini kaydetti.

Demiryollarının, 3 yıldır devam eden ve bu yıl da yatırımıyla bir hayli yol kat eden bir sektör olarak Türkiye'nin gündemine oturacağını ifade eden Karaman, ''Burada ilk defa demiryolları açılırken İsmet İnönü'nün söylediği çok önemli bir söz var: 'Artık SivasAnkara 10 gün değil 1 gün olacak', biz de diyoruz ki, inşallah seneye ihalesini yaptığımız zaman SivasAnkara artık 2 saat olacak; daha çok onun peşindeyiz. Sivasİstanbul 5 saat olacak. Böylece demiryolu olan Sivas Türkiye ile yakınlaşacak'' diye konuştu.

Vali Canpolat'tan Sivas ile ilgili yapılabilecekler hakkında öneriler aldıklarını ifade eden Karaman, Canpolat'ın kente bir müze açılması önerisinde bulunduğunu ve kendisinin de katıldığı bu öneriyi gündeme alacaklarını belirtti. Karaman, ayrıca yük vagonu imalatını Türkiye'nin dışında, dünya genelinde de yaymak istediklerini ve bunun da gündemlerinde olduğunu bildirdi.

SİVASANKARA DEMİRYOLU PROJESİ

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Karaman, AnkaraSivas Demiryolu Projesi'nin uygulama projesinin 1 ay sonra biteceğini, sonra da gelecek sene ihaleye çıkacaklarını söyledi. Yapımına yıllar önce başlanan Sivas'ın Ulaş ilçesindeki tünelin ne zaman faaliyete geçeği yönündeki soru üzerine de Karaman, ''TecerKangal altyapısı yapıldı. Biz de üst yapısını bu yıl programa aldık. Biz burayı 60'lık rayla yapmak istiyoruz. O ihaleyi de yaptık. İnşallah raylar gelmeye başladığında oraya da başlayacağız'' dedi.

DEMİRYOLU YATIRIMLARI

TCDD'nin çağa ayak uydurma ve kendini yenileme konusunda yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Karaman, ''Biz öncelikle dünyadaki hızlı tren çağına ayak uydurmak için hızlı tren yatırımlarına önem veriyoruz. Ayrıca Avrupa ve Asya'yı bağlayan tüp geçidin de çalışmaları devam ediyor'' dedi.

Banliyöleri de metro sistemi haline getirmeye çalıştıklarını hatırlatan Karaman, şöyle konuştu: ''Ayrıca garların şehir hayatına katılması ve şehir ile iç içe olması için büyük projeler yapıyoruz. Bunlara Haydarpaşa, Ankara, her bölgeden başlıyoruz. Diğer taraftan bizim için çok önemli olan, şu andaki 100 yıldır yenilenmeyen yolları yenilemeye başladık. Dolayısıyla trenleri hakikaten bu yollarda yürütmek için zorlanıyoruz. Onun için de öncelikle yollarımızı yenileyeceğiz. Yani dünyada demiryolları nasıl gelişiyorsa biraz geç başlamak üzere, biz de aynı yönde devam ediyoruz. Ve dünyada hızlı tren sahibi olan sekizinci ülke olacağız.''

TCDD GAYRİMENKULLERİNİN SATIŞI

Demiryollarının şehir merkezinde kalmış gayrimenkullerin satışına ilişkin ihalenin iptal edildiğinin belirtilmesi ve tekrar bir ihaleye gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine de Karaman, ilgili yönetmeliği yeniden düzenleyip gayrimenkulleri tekrar satışa sunacaklarını bildirdi.

Sivas Valisi Hasan Canpolat ise Sivas'ın Cumhuriyet döneminde gelişmesinin en önemli dinamiğinin kente yapılan demiryolları yatırımı olduğunu belirterek yine demiryollarının, gelecek yıldan itibaren yapılacak yatırımlarda kentin geleceğini şekillendirecek yine en önemli kurum olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber