İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İnternet yoluyla işlenen suçlara yeni düzenleme geliyor

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu ve bir grup Ak Parti milletvekilinin "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2013 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnternet yoluyla işlenen suçlara yeni düzenleme geliyor

Teklif, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 2. maddesine yapılan eklemelerle, "içeriğin yayından çıkarılması" ibaresinin, uygulamadaki bir kısım kararlar yönüyle içeriğin "bütün dünyadan ulaşılamaz kılınması" şeklinde anlaşılmasının önüne geçiliyor.

Kanun kapsamındaki faaliyetleri yurt içinden ya da yurt dışından yürütenlere, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirim yapılabilecek.

Yer sağlayıcılar, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten haberdar edilmesi halinde, içeriği yayından çıkarmakla; yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak.

Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında 2 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.

-Erişim Sağlayıcıları Birliği

Erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını sağlamak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak.

Birlik, yetkilendirilen tüm internet servis sağlayıcıları ile internet erişim hizmeti veren diğer işletmecilerin katılmasıyla oluşan ve koordinasyonu sağlayacak.

Erişimin engellenmesi kararları gereği için Birliğe gönderilecek. Bu kapsamda Birliğe yapılan tebligat erişim sağlayıcılara yapılmış sayılacak. Birlik, kendisine gönderilen kararlara itiraz edebilecek. Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamayacak.

Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım sağlayıcıları, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri alacak.

Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri alacak. Yükümlülükleri ihlal eden ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılarına, uyarma, 3 bin TL'den 15 TL'ye kadar idari para cezası verme veya üç güne kadar ticari faaliyetlerini durdurma müeyyidelerinden birine karar vermeye mahalli mülki amir yetkili olacak.

Erişimin engellenmesi kararında asgari olarak; yüklenen suçun türü, suça ilişkin bilgilerin bulunduğu internet ortamında yapılan yayın adresi, erişimin engellenmesi yöntemi belirtilecek.

-Hapis cezası kaldırılıyor

İnternet ortamında yapılan yayınlarda, halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama unsuru yer alması durumunda bu yayınlar hakkında erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

Teklifle, koruma tedbiri olarak verilen erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen yer veya erişim sağlayıcılarının sorumluları için hapis cezası müeyyidesi yer sağlayıcılar için kaldırılıyor, erişim sağlayıcılar için de adli para cezası getiriliyor.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişi, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi veya içeriğin yayından çıkarılmasını da isteyebilecek.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik veya yer sağlayıcısı tarafından 48 saat içerisinde cevaplandırılacak.

Hakim, doğrudan erişimin engellenmesine, erişimin engellenmesi kararından önce uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasına; içeriğin yayından çıkarılmaması halinde içeriğe erişimin engellenmesine veya erişimin engellenmesi ile birlikte içeriğin yayından çıkarılmasına karar verebilecek.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişi, içeriğin yayından çıkarılması talebi ile birlikte cevap hakkı olarak, yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere, yayının yapıldığı yerde, hazırladığı cevabın bir hafta süreyle yayımlanmasını da talep edebilecek.

Hakim, yapılan başvuruyu 24 dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak.

Birlik tarafından erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 24 saat içerisinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek. Sulh ceza hakiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, 500 günden bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Teklifle, İnternet Geliştirme Kurulu'nun işlevi ile İnternet Kurulu'nu düzenleyen fıkra, uyumlaştırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber