MEB'den 21 yaşındaki Meclis kürsüsünden konuşan öğrenci hakkında açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Nisan 2006 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisleri İle İlgili Açıklama

3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi toplantısı ile ilgili olarak, yazılı ve görsel basın yayın organlarında yer alan haber, yorum ve değerlendirmelerde yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek beyanlara karşı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklama;

Son günlerde basın-yayın organlarında, 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi toplantısı ile ilgili olarak çeşitli haber, yorum ve değerlendirmelerde yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek beyanlar yer almaktadır. Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği doğmuştur.

1- Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesinin amacı, Cumhuriyetimizin demokrasi ile güçlendirilmesi; öğrencilerimizde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, hoşgörü ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, kendi kültürünü özümsemiş, millî ve manevi değerlere bağlı, aynı zamanda evrensel değerleri de benimseyen nesillerin yetiştirilmesi; öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması; katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin kazandırılmasıdır.

2- Türkiye Öğrenci Meclisi ?Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi? kapsamında çalışmalarını yürütmektedir. Bu yönerge, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi, TBMM iç tüzüğü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi Protokolü referans alınarak hazırlanmıştır.

3- Proje gereği her okulda seçim yoluyla ?Okul Öğrenci Meclisi?; her ildeki okul öğrenci meclisi başkanları arasından yine seçim yoluyla ?İl öğrenci Meclisi? oluşturuluyor. İl öğrenci meclisi başkanlarından da ?Türkiye Öğrenci Meclisi? oluşturuluyor. Proje, okul türü ve düzeyi ayrımı olmaksızın bütün örgün eğitim kurumlarında (42.442 okulda) uygulanmaktadır. Proje mevzuatına göre seçme ve seçilmenin tek şartı herhangi bir örgün eğitim kurumunda öğrenci olmaktır.

4- Üç yıldan beri uygulanmakta olan proje gereği 3.Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, 81 ilden gelen ?İl Öğrenci Meclis Başkanları?nın katılımı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde toplanmıştır. Bu yılki Türkiye Öğrenci Meclisi'nin ilk birleşiminde, Erzurum Öğrenci Meclisi Başkanı İbrahim SEYHAN başkanlık yapmıştır.

5- İbrahim SEYHAN'ın geçici divan başkanı olması, onun İmam Hatip Lisesi Öğrencisi olmasından değil Meclisin yaşı en büyük üyesi olması nedeniyledir. Ayrıca, İbrahim SEYHAN'ın basında İmam Hatip Liselerine ilişkin yer alan sözleri, geçici divan başkanlığı yaptığı sırada meclis başkanlığı kürsüsünden, geçici divan başkanlığı statüsüyle değil; ikinci birleşimin sonunda dilek ve temenniler bölümünde her il temsilcisine söz verildiği sırada kendisine sıra gelince meclis üyesi ve Erzurum Öğrenci Meclisi Başkanı olarak söylediği sözlerdir.

6- Şimdiye kadar yapılan Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığı seçimlerinden 1. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığını (2004 yılında) Eskişehir Öğrenci Meclisi Başkanı ve Eskişehir Fen Lisesi öğrencisi Harun BAYKAL; 2. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığını (2005 yılında) Eskişehir Öğrenci Meclisi Başkanı ve Eskişehir Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Ramazan BIYIK; 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlığını (2006 yılında) Trabzon Öğrenci Meclisi Başkanı ve Sürmene Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Adem YILDIZ kazanmıştır. Gerek illerdeki seçimlerde gerek TBMM çatısı altında yapılan seçimlerde öğrencilere hiç bir şekilde telkin ve yönlendirme asla olmamıştır.

7- Son yapılan seçimde 12 liste arasından en fazla teklif imzası toplayan beş liste seçime katılmış, bu listelerden Trabzon Öğrenci Meclisi Başkanı Adem YILMAZ'ın listesi 17 oyla 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlık Divanına seçilmiştir.

8- 22 Nisan 2006 tarihinde TBMM Genel Kurul Salonunda yapılan ?3. Dönem Türkiye Öğrencin Meclisi? her ilden birer temsilci olmak üzere seçim yoluyla gelen 21 ilköğretim okulu, 17 genel lise, 12 Anadolu Lisesi, 9 Anadolu öğretmen lisesi, 6 çok programlı lise, 5 yabancı dil ağırlıklı lise, 5 Anadolu imam hatip lisesi ve diğer lise türlerinden de 6 olmak üzere toplam 81 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrencilerden 34'ü kız, 47'si de erkektir.

Yaşı en büyük olan Erzurum Öğrenci Meclisi Başkanı İbrahim Seyhan'ın başkanlık kürsüsünden değil, herhangi bir üye sıfatıyla Meclis kürsüsünden söylediği sözlerin beğenilmesi veya eleştirilmesi tabidir. Ancak buradan hareketle dünya çapında takdir toplayan bu projenin gölgelenmesi, bu konunun Sayın Meclis Başkanı Bülent Arınç'a yönelik bir karalama kampanyasına dönüştürülmesi, hele hele PKK gibi çocukların kullanıldığı yolunda bir iddianın ortaya atılması haksız, mesnetsiz ve iyi niyetle asla bağdaşmayan yaklaşımlardır.

Esasen 81 üyenin hangisinin Meclis kürsüsünden ne konuşacağı önceden Sayın Meclis Başkanı ve Sayın Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere TBMM'nin ve MEB'in hiç bir yetkilisi tarafından bilinmemektedir. Oradaki konuşmaların öğrencilerin eline yazılıp verilmiş metinler olması veya sansürden geçirilmesi bu projeden beklenen amacın ruhuna aykırı olur.

Belli konular üzerinden muhalefet yapmayı alışkanlık haline getirenlerin bu meselede de aynı yola başvurduklarını belirtir, meselenin aslının yukarıda ifade edildiği şekilde olduğunu kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız...

Milli Eğitim Bakanlığı
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber