e-devlet, AB'ye yılda 300 milyar avro kazandıracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2006 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB, 2010 yılından itibaren e-devlet uygulamaları sayesinde yılda 300 milyar avro tasarruf sağlamayı hedefliyor.

AB Komisyonu'nun onayladığı "2010 Bilgi Çağı" eylem planı, kamu ihalelerinden faturalandırmaya kadar birçok alanda verimliliğin artırılmasını öngörürken e-demokrasi kavramıyla da halkın siyasete katılımında bilişim ve iletişim teknolojilerinden yararlanılmasından bahsediyor.

Hesaplamalara göre, AB'de yıllık toplam kamu ihaleleri toplamı 1.5 trilyon avroyu buluyor. 2010 yılında bütün ihalelere elektronik başvuru imkanı sağlanmasıyla ve alımların yüzde 50'sinin bu şekilde gerçekleştirilmesiyle 40 milyar avro tasarruf edilecek.

Şirketlerin "elektronik dosyaları" büyük uluslararası ihalelerde geçerli sayılacak. AB'nin yaklaşık 10 milyar avroluk gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 45'ini oluşturan kamu kesimi, e-devlet uygulamalarıyla oldukça küçültülebilecek.

Vergi memurları başta olmak üzere onbinlerce kamu çalışanı işten çıkartılabilecek ya da başka görevlere kaydırılabilecek. e-devlet uygulamalarından her vatandaşın faydalanabilmesi öngörülüyor.

Bunun için dijital televizyonlardan bilgisayar ve cep telefonlarına kadar bütün alternatifler kullanıma sunulacak.

AB içinde her ülke tarafından tanınacak elektronik kartlar, seyahatleri ve hizmet sunumunu kolaylaştıracak.

2007 yılında dağıtımına başlanacak e-kimlik kartlarına, 2009 yılından itibaren e-imzalar dahil edilecek.

AB, e-demokrasi kavramıyla da demokrasi açığının ortadan kaldırılmasını öngörüyor. Buna göre halkın karar alma sürecine aktif katılımı kolaylaşırken, seçimler ve referandumlar maliyet yaratmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber