HSYK kuralı çiğnendi

HSYK'nın 2011 tarihli genelgesine göre savcıların bakanları ilgilendiren soruşturma dosyalarını Başsavcıya devretmesi gerekiyordu. Ancak Savcı Kara'nın dosyayı devretmek bir yana Başsavcı Çolakkadı'ya bilgi dahi vermediği ortaya çıktı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Aralık 2013 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CİHAT ARPACIK

İstanbul Başsavcıvekilliğince, Başsavcı da bilgilendirilmeden başlatılan rüşvet ve yolsuzluk soruşturması Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 'özel soruşturma usulleri' genelgesine aykırı olarak yapıldığı ortaya çıktı. HSYK'nın 18 Ekim 2011 tarihli genelgesinde, bakanlık görevini ifa eden kişilerin adının geçmesi hallerinde soruşturmayı yürüten savcının öncelikli olarak bağlı olduğu başsavcılığı bilgilendirmesi gerekiyor. Sonrasında ise yürüttüğü soruşturmayla ilgili bakanları ilgilendiren kısmın dosyasını başsavcıya devretmesi gerekiyor.

ÇOLAKKADI BİLGİLENDİRİLMEDİ

İstanbul merkezli yürütülen soruşturmada ise 4 bakanın isimlerinin geçmesine rağmen, soruşturma hakkında başsavcılığın bilgilendirilmemesi ve teknik-takip işlemlerinde bakan görüşmelerin delil olarak dosyaya geçirilmesine rağmen bunun Savcı Celal Kara tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'yı bilgilendirmesi gerekiyordu.

ANAYASA İHLAL EDİLDİ

İstanbul'da yürütülen soruşturma her ne kadar rüşvet ve yolsuzluk dosyalarını içerse de sonuçta 4 bakanı da içine alacak şekilde genişletildiği için bunun Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını ilgilendiren 83. maddesi ile başbakan ve bakanlar hakkında soruşturma açılabilmesini ilgilendiren 100. maddesine de aykırı olmayacak şekilde yapılması gerekiyor. Ancak İstanbul'daki soruşturmanın bu kurallara uyulmadan gerçekleştirildiği HSYK genelgesiyle ortaya çıkmış oldu.

İki savcının ortak kararı geçerli olacak

İstanbul Başsavcılığınca, rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla başlatılan operasyonda gözaltı sayısı dikkate alınarak soruşturmaya dahil edilen iki yeni savcıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı imzasıyla, soruşturmayı yürüten savcılara bir talimat yazısı gönderildi. Talimatta ortaya çıkacak herhangi bir uyuşmazlık durumunda iki savcının imzasıyla karara varılabileceği belirtildi. Çolakkadı'nın talimatına göre, şok gözaltıların yaşandığı operasyonla ilgili savcılar arasında bir anlaşmazlık yaşanması durumunda iki savcının ortak kararı etkili olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber