E-faturada başvuru yapmayanın cebi yanacak

Zorunluluk kapsamına girdikleri halde 2 Eylül 2013 tarihine kadar elektronik fatura başvurusunda bulunmayan tüccarlara ‘süresinde başvuruda bulunmadıkları gerekçesiyle para cezası kesilecek. Ceza tutarı birinci sınıf tüccarlar için 1.200, ikinci sınıf için 600 TL.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Aralık 2013 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
E-faturada başvuru yapmayanın cebi yanacak

Ercan Baysal

Elektronik fatura (e-fatura) başvurusu 20 binde kalırken, yılbaşından itibaren cezai sistem devreye giriyor. Zorunluluk kapsamına girdikleri halde 2 Eylül 2013 tarihine kadar başvuruda bulunmayan tüccarlara derecesine göre Maliye tarafından para cezası kesilecek. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen şartları taşıyan mükellefler için e-fatura başvurusu süresinin bittiğine dikkat çeken Yeminli Mali Müşavir Yılmaz Sezer "Zorunluluk kapsamına girdikleri halde 2 Eylül 2013 tarihine kadar başvuruda bulunmayanlara ve bu tarihten sonra başvuranlara süresinde başvuruda bulunmamaları gerekçesiyle Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesine göre şirketler ve birinci sınıf tüccarlar için 1.200 TL, ikinci sınıf tüccarlar için 600 TL tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecek" değerlendirmesini yaptı.

Tespit edilmesi zor

Maliye Bakanlığı'nın zorunluluk kapsamına girdikleri halde süresinde başvuruda bulunmayan mükellefleri tespit etmesinin kolay olmadığını vurgulayan Sezer, düğmeye basınca e-fatura uygulamasına tabi olanlar ile olmayanları birbirinden ayıracak bir sistem bulunmadığını sözlerine ekledi.

Uygulama tarihi 1 Ocak 2014

Yeminli Mali Müşavir Yılmaz Sezer, süresinde başvuran mükellefler için e-fatura düzenleme zorunluluğunun 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren başlayacağını ifade etti. Sezer "Maliye Bakanı açıklamalarında ülkemizde e-fatura hacminin maalesef binde 5'ler seviyesinde bile olmadığı belirtilmiştir. Maliye tarafından takdim edilen e-faturaya yeterince ilgi ve talep olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber